Abstract
The article attempts to reconstruct the linguistic and cultural image of childhood tastes in selected culinary blogs. The reconstruction is based on entries referring to two dishes most frequently mentioned in the context of childhood: broth and apple pie.
References
Bartmiński Jerzy (1997), Dom i świat – opozycja czy współdziałanie, w: Dom w języku i kulturze, red. Grażyna Sawicka, Wydawnictwo JotA, Szczecin, s. 11–22.
Bartmiński Jerzy (2003), Miejsce wartości w językowym obrazie świata, w: Język w kręgu wartości, red. J erzy Bartmiński, Wydawnictwo UMCS, Lublin, s. 59–86.
Bartmiński Jerzy (2006), O pojęciu językowego obrazu świata, w: tenże, Językowe podstawy obrazu świata, Wydawnictwo UMCS, Lublin, s. 11–12.
Brillat-Savarin Anthelme (1973), Fizjologia smaku, przeł. Joanna Guze, PIW, Warszawa.
Bugajski Marian (2004), Jak pachnie rezeda? Lingwistyczne studium zapachów, Oficyna Wydawnicza ATUT, Wrocław.
Douglas Mary (2007), Odszyfrowanie posiłku, w: taż, Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne, Wydawnictwo Marek Derewiecki, Kęty, s. 333–361.
Karłowicz Jan, Kryński Adam, Niedźwiedzki Władysław (1912), Słownik języka polskiego, Kasa im. Mianowskiego, Warszawa.
Levi-Strauss Claude, Trójkąt kulinarny, przeł. Stanisław Cichowicz, https://tinyurl. com/y7sckjkm [dostęp: 1 listopada 2019].
Miodek Jan (2009), Prof. Jan Miodek o rosole, 9 kwietnia, https://tinyurl.com/yc6fkknx [dostęp: 1 listopada 2019].
NCK, Szarlotka, https://tinyurl.com/ycda32xo [dostęp: 2 kwietnia 2020].
Pisarek Walery (2002), Słowa sztandarowe i ich publiczność, Universitas, Kraków.
Rybak Mariusz (2012), Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś, „Studia Humanistyczne AGH”, t. 11/3, s. 211–215.
Stronciwilk Agata (2018), Wspólnota, ciało, polityka: estetyczne i kulturowe konteksty jedzenia w polskiej sztuce współczesnej, UŚ, Katowice (praca doktorska).
Wala Katarzyna, Pietrowiak Kamil (2018), Antropologia zmysłów i sensoryczna etnografia– geneza, założenia, podejścia badawcze, „Etnografia. Praktyki, Teorie, Doświadczenia”, nr 4, s. 14–40.
Walczewska Sławomira (2012), Dygresja: matriarchat domowy, w: taż, Damy, rycerze, feministki, Wydawnictwo eFKa, Kraków (e-book).
Wieczorkiewicz Anna (2014), O wyobraźni kulinarnej i aporiach jedzenia. Kultura uwikłana w konsumpcję, w: Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia, red. Urszula Jarecka, Anna Wieczorkiewicz, Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa, s. 247–268.
Witaszek-Samborska Małgorzata (2005), Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Wydawnictwo Naukowa UAM, Poznań.
Zgółkowa Halina, red. (2002), Praktyczny słownik współczesnej polszczyzn, t. 36, Kurpisz, Poznań.
License
Authors
Authors of texts accepted for publication in „Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza” are required to complete, sign and return to the editor's office the Agreement for granting a royalty-free license to works with a commitment to grant a CC sub-license.
Under the agreement, the authors of texts published in „Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza” grant the Adam Mickiewicz University in Poznań a non-exclusive, royalty-free license and authorize the use of Attribution-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-ND 4.0) Creative Commons sub-license.
The authors retain the right to continue the free disposal of the work.
Users
Interested Internet users are entitled to use works published in „Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza” since 2016 under the following conditions:
- attribution - obligation to provide, together with the distributed work, information about the authorship, title, source (link to the original work, DOI) and the license itself.
- no derivatives - the work must be preserved in its original form, without the author's consent it is not possible to distribute the modified work, such as translations, publications, etc.
Copyrights are reserved for all texts published before 2016.
Miscellaneous
Adam Mickiewicz University in Poznań retains the right to magazines as a whole (layout, graphic form, title, cover design, logo etc.).