Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2006–2009
PDF

Słowa kluczowe

rolnictwo ekologiczne
gospodarstwa ekologiczne
przetwórnie produktów ekologicznych

Jak cytować

Kacprzak, E., & Kołodziejczak, A. (2018). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2006–2009. Rozwój Regionalny I Polityka Regionalna, (14), 117–136. Pobrano z https://pressto.amu.edu.pl/index.php/rrpr/article/view/14423

Abstrakt

Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań zróżnicowania przestrzennego rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2006–2009. Ten sposób gospodarowania znajduje w Polsce coraz więcej zwolenników. Podjęte działania prawne i interwencyjne środki finansowe po akcesji Polski do UE szybko przełożyły się na 25-krotny wzrost liczby oraz 30-krotny wzrost powierzchni gospodarstw ekologicznych w Polsce w latach 2001–2009. Dynamicznemu wzrostowi „ekogospodarstw” towarzyszył rozwój przetwórstwa produktów ekologicznych. W latach 2006–2009 w Polsce liczba podmiotów zajmujących się przetwarzaniem ekologicznych produktów rolnych wzrosła niemal o 80%.

PDF

Bibliografia

Kołodziejczak A. 2010a. Modele rolnictwa a zróżnicowanie przestrzenne sposobów gospodarowania w rolnictwie polskim. Wydawnictwo UAM, Poznań.

Kołodziejczak A. 2010b. Wpływ funduszy UE na rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. [W:] R. Rudnicki (red.), Fundusze Unii Europejskiej jako czynnik modernizacji rolnictwa polskiego. Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań, s. 63–77.

Komorowska D. 2009. Rozwój produkcji i rynku żywności ekologicznej. Roczniki Naukowe XI, 3: 183–187.

Łuczka-Bakuła W. 2005. Rozwój rolnictwa ekologicznego oraz dystrybucji i konsumpcji jego produktów. Wieś i Rolnictwo, 2: 172–185.

Łuczka-Bakuła W. 2007. Rynek żywności ekologicznej. PWE, Warszawa.

Nestorowicz R. 2006. Kanały dystrybucji żywności ekologicznej. Przemysł Spożywczy, 12.

Niewiadomski K. 2006. Wybrane aspekty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Wieś i Rolnictwo, 4: 59–75.

Plan działań dla żywności ekologicznej i rolnictwa w Polsce na lata 2007–2013. 2007. MRiRW (www. minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Rolnictwoekologiczne-w-Polsce/).

Pokora-Kalinowska M. 2011. Małe przetwórstwo – duży problem. Farmer, 3 (www.farmer.pl).

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005–2006. 2007. IJHARS, Warszawa.

Rozporządzenie Rady nr 2092/91/EWGz dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. WEL. 198, 22.07.1991 z późn. zm).

Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych (Dz.U.L. 189, 20.07.2007).

Sołtysiak U. 1998. Rolnictwo ekologiczne. [W:] A Woś (red.), Encyklopedia agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa, s. 690.

Stuczyński T., Kozyra J., Łopatka A. i in. 2007. Przyrodnicze uwarunkowania produkcji rolnej w Polsce. Studia i Raporty IUNG-PIB, 7: 77–115.

Szeremeta A., Jastrzębska D. 2006. Przetwórstwo produktów ekologicznych. Przemysł Spożywczy, 6.

Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 16 marca 2001 r. (Dz.U. nr 38, poz. 452).

Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 20 kwietnia 2004 r. (Dz.U. nr 93, poz. 898).

Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r. (Dz.U. nr 116, poz. 975).

The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2011. 2011 (www.organic-world.net).

Willer H. 2011. Organic Agriculture in Europe 2009: Production and Market (www.organic-world.net).

www.agrobiotest.pl

www.cobico.p