Area structure of organic farms in Poland – condition, changes, spatial diversity
PDF (Język Polski)

Keywords

organic farming
area structure
spatial diversity
Poland

How to Cite

Wiśniewski, Łukasz, Biczkowski, M., Rudnicki, R., & Wiśniewski, P. (2024). Area structure of organic farms in Poland – condition, changes, spatial diversity. Rozwój Regionalny I Polityka Regionalna, 18(69), 55–71. https://doi.org/10.14746/rrpr.2024.69.05

Abstract

The aim of the article is to assess the spatial diversity of the area structure of organic farms in Poland at the level of regions and communes, along with identifying the direction and pace of changes in 2012–2021. The basis for the study was data from the General Inspectorate of Trade Quality of Agricultural and Food Products (GIJHARS). Current trends and changes taking place in the size structure of organic farms are presented and described. It was found that their average area was 27.5 ha and varied at the regional level, from less than 15 ha in the province. Lublin, Lesser Poland and Podkarpackie, to over 40 ha in the Lower Silesia, Lubusz, Pomerania and West Pomerania. In the years 2012–2021, the average area of an organic farm in Poland increased by 2 ha (from 25.5 to 27.5 ha; an increase of 7.8 percentage points), i.e. 0.2 ha on average per year. It should be noted that in the same period, the average area of a traditional farm increased by 0.82 ha (from 10.38 to

11.20 ha in 2021; average annual increase – 0.09 ha), which indicates a much more intense growth rate of organic farms.

It was found that the spatial arrangement of the processes of changes in the size structure of organic farms is very similar and constitutes an integral part of the size changes of all farms. However, a significant number of communes in which organic farms started or ended their operations in the organic production system during the period under study may indicate that organic farming is a phenomenon that is still developing its spatial structure. This, in turn, indicates the need for further research and monitoring of spatial phenomena related to organic farming, especially taking into account EU obligations and the increasing importance of this form of agricultural activity.

https://doi.org/10.14746/rrpr.2024.69.05
PDF (Język Polski)

References

Bożek J., Szewczyk J. 2020. Struktura obszarowa gospodarstw rolnych w Polsce na tle innych krajów Unii Europejskiej. Wiadomości Statystyczne, 65, 9: 48-62.

Brodzińska K. 2014. Rolnictwo ekologiczne – tendencje i kierunki zmian. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 14 (XXIX), 3: 27-36. DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2014.14.3.44

Czyż T. 2016. Metoda wskaźnikowa w geografii społeczno-ekonomicznej. Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 34: 9-19.

EC 2020A. European Commission. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. Sustainable Europe Investment Plan. European Green Deal Investment Plan, COM(2020) 21 final. European Commission, Brussels, Belgium.

EC 2020B. European Commission. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system, COM(2020) 381 final. European Commission, Brussels, Belgium.

EC 2023. European Commission. Organic farming in the EU – A decade of organic growth. European Commission, Brussels, Belgium.

Eurostat 2023. Dane o liczbie producentów ekologicznych oraz powierzchni upraw (dostęp: 29.08.2023).

Eurostat 2022. Statystyki dotyczące rolnictwa ekologicznego.(https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Organic_farming_statistics&action=statexp-seat&lang=pl; dostęp: 30.09.2022).

GIJHARS 2005. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2004 roku. Warszawa. (https://www.gov.pl/web/ijhars/raport-o-stanie-rolnictwa-ekologicznego-w-polsce; dostęp: 27.09.2023).

GIJHARS 2021. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Raport o stanie rolnictwie ekologicznym w Polsce. Warszawa.

Głębocki B. 2005. Struktura agrarna – zmiany po 12 latach restrukturyzacji. [W:] B. Głębocki (red.), Struktura przestrzenna rolnictwa Polski u progu XXI wieku. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań, s. 45-99.

Głębocki B. 2014. Zmiany w strukturze agrarnej polskiego rolnictwa w latach 2002-2012. [W:] B. Głębocki (red.), Zróżnicowanie przestrzenne rolnictwa. Wyd. GUS, Warszawa, s. 14-71.

Grykień S. 1997. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Wieś i Rolnictwo, 2: 187-203.

Grykień S. 1998. Ecofarming, with particular reference to Poland. [W:] Studia of Communism in Transition. Cheltenham, UK – Northampton, USA, s. 302-312.

Golinowska M., Kruszyński M., Janowska-Biernat J. 2013. Tendencje w rozwoju rolnictwa ekologicznego na świecie w latach 1999-2012. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 58(3): 155-161.

Gulbicka B. 2007. Rynek żywności ekologicznej. Ekonomiczne i Społeczne Uwarunkowania Rozwoju Polskiej Gospodarki Żywnościowej po Wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, 75. IERiGŻ – PIB, Warszawa.

https://mamadu.pl/119985,ekologiczna-marchewka-hipp-pochodzi-z-mazur-stefan-hipp-najpierw-byla-milosc-w-slad-za-nia-poszedl-biznes (dostęp: 31.08.2023).

Jezierska-Thöle A., Biczkowski M. 2013. Znaczenie i uwarunkowania innowacyjności w rolnictwie w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, XV(2): 124-131.

Jezierska-Thöle A., Biczkowski M. 2017. Środki z funduszy Unii Europejskiej jako szansa rozwoju sektora gospodarstw ekologicznych w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, XIX(2): 95-101.

Karwat-Woźniak B., Chmieliński P. 2016. Przemiany w strukturze agrarnej polskiego rolnictwa i wpływ wybranych instrumentów WPR na te procesy. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Polityka ekonomiczna, 450: 272-286.

Komorowska D. 2006. Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie – Problemy Rolnictwa Światowego, 15: 43-48.

Komorowska D. 2011. Porównanie gospodarstw ekologicznych z gospodarstwami konwencjonalnymi w obrębie grup obszarowych. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 166: 312-222.

Kuś J. 2010. Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju. Studia i Raporty IUNG – PIB, 26: 23-36.

Kuś J. 2014. Stan rolnictwa ekologicznego na świecie, w Unii Europejskiej i w Polsce. Studia i Raporty IUNG – PIB, 40(14): 29-44. DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2014.14.1.5

Litwiniuk P. (red.) 2016. Kwestia agrarna. Zagadnienia prawne i ekonomiczne. WNE SGGW, FAPA, Warszawa.

MRiRW 2022. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030. Warszawa.

Poczta W., Sadowski A., Baer-Nawrocka A. 2013. Gospodarstwa rolne w Polsce na tle gospodarstw Unii Europejskiej – wpływ WPR. Wyd. GUS, Warszawa.

Research Institute of Organic Agriculture FiBL, IFOAM – Organics International. 2023. The World of Organic Agriculture Statistics and Emerging Trends 2023.

Rozporządzenie Rady (2092/91/EWG) z dnia 2 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. WE, 198).

Rudnicki R. 2013. Zmiany liczby i powierzchni gospodarstw rolnych w latach 2002-2010 jako element oceny rozwoju społeczno-gospodarczego w Polsce. [W:] M. Wójcik (red.), Regionalny wymiar polskiej wsi – aspekty przestrzenno-ekonomiczne. Stud. Obsz. Wiej., 34 : 87-111.

Rudnicki R. 2016. Rolnictwo Polski. Studium statystyczno-przestrzenne. Wyd. UMK, Toruń.

Rudnicki R., Jezierska-Thöle A., Wiśniewski Ł., Jorg J., Kozłowski L. 2018. Former political borders and their impact on the evolution of the present-day spatial structure of agriculture in Poland. Stud. Agricult. Econ., 120(1): 1-9. DOI: https://doi.org/10.7896/j.1728

Rudnicki R., Wiśniewski Ł. 2018. Single Area Payments as an Instrument to Monitor Agrarian Changes in Poland (in 2004-2013). Intercathedra, 34(1): 63-72.

Stan rolnictwa ekologicznego w Polsce. 2022 (https://www.kalendarzrolnikow.pl/13038/stan-rolnictwa-ekologicznego-w-polsce; dostęp: 20.09.2023).

Wiśniewski Ł., Biczkowski M., Rudnicki R. 2021. Natural potential versus rationality of allocation of Common Agriculture Policy funds dedicated for supporting organic farming development – Assessment of spatial suitability: The case of Poland. Ecological Indicators, 130, 108039. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2021.108039

Wiśniewski P., Rudnicki R., Wiśniewski Ł., Biczkowski M. 2023. Organic farming in Poland: spatial diversity and growth prospects in the context of the European Green Deal. 30th Annual Colloquium Commission on the Sustainability of Rural Systems (CSRS) International Geographical Union (IGU) Clashes of knowledge : ‘Green deal’ concepts and challenges for sustainable rural systems, Lodz, Poland, 5-9 June 2023. Conference materials, 2023. Uniwersytet Łódzki, Łódź, s. 16.