Résister au monde. Déclinaisons historiques de l’identité contemporaine dans quelques romans de Véronique Bergen

Main Article Content

Judyta Zbierska-Mościcka

Abstrakt

Fictional autobiographies of a Belgian writer, Véronique Bergen, describing fates of outstanding characters albeit marginalised by history (Kaspar Hauser, Ludwig II of Bavaria, Ulrike Meinhof), may be interpreted as a metaphor of a contemporary man’s fate, a man caught, often against his will, in a course of political or social events. The characters described here adopt an active resistance stand against life, the stand defi ned by Bergen in her essay Résistances philosophiques, and manifested by striving to create one’s own, coherent world and a new language. In her reference to G. Deleuze, the author states that the said resistance is not only an act of existence but, also, an act of creation while creation of a new language involves, mainly, building of one’s own “I’. Identity of an individual is entangled within identity of a creator while reflection on language – with reflection on artistic medium.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Zbierska-Mościcka, J. (2013). Résister au monde. Déclinaisons historiques de l’identité contemporaine dans quelques romans de Véronique Bergen. Studia Romanica Posnaniensia, 40(4), 77-85. https://doi.org/10.14746/strop.2013.404.009
Dział
ÉTUDES LITTÉRAIRES

Bibliografia

  1. Augé, M. (1992): Non-lieux. Introduction à une anthropologie de la surmodernité. Paris: Seuil.
  2. Bergen, V. (2006): Kaspar Hauser ou la phrase préférée du vent. Paris: Denoël.
  3. Bergen, V. (2008): Fleuve de cendres. Paris: Denoël.
  4. Bergen, V. (2009): Résistances philosophiques. Paris: PUF.
  5. Bergen, V. (2010): Palimpsestes. Amay : L’Arbre à paroles.
  6. Bergen, V. (2011): Aujourd’hui la révolution. Fragments d’Ulrike M. Villeurbanne: Golias.
  7. Bergen, V. (2011): Requiem pour le roi. Mémoires de Louis II de Bavière. Bruxelles: La Muette.
  8. Deleuze, G. (1988): Le Pli. Leibniz et le baroque. Paris: Editions Minuit.
  9. Gefen, A. (2012): Au pluriel du singulier : la fiction biographique, Critique, 781/782, en ligne, http://www.cairn.info/revue-critique-2012-6-page-565.htm (consulté le 13 mai 2013).
  10. Maffesoli, M. (2011): Tribalisme postmoderne, Sociétés, 112, en ligne. DOI : http://dx.doi.org/10.3917/soc.112.0007 (consulté le 13 mai 2013).
  11. Rimbaud, A. (1983): OEuvres. Paris: Garnier.
  12. Touret, M. (dir.) (2008): Histoire de la littérature française du XXe siècle. Tome II – après 1940. Rennes: Presses universitaires de Rennes.