« Un baromètre vivant ». Sur une métaphore proustienne

Main Article Content

Tomasz Swoboda

Abstrakt

The article offers a study of two Proustian metaphors: “a living barometer” and “the little barometric figure”. After a brief reminder of the role of time in The Search for Lost Time, we move on to an analysis, sometimes intratextual, sometimes psychoanalytic, of the two metaphors, which places it in the context of family relationships and illness. Indeed, the barometric figure triggers a whole series of imaginary mechanisms which refer to the sensitivity and the constitutive versatility of the Search on the one hand, and to the writing itself on the other hand, but above all root this image in a complex game of identity tensions.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Swoboda, T. (2021). « Un baromètre vivant ». Sur une métaphore proustienne. Studia Romanica Posnaniensia, 48(1), 69-80. https://doi.org/10.14746/strop.2021.481.006
Dział
TABLE DES MATIÈRES

Bibliografia

  1. Barthes, R. (1968). L’effet de réel. Communications, 11, 84-89. DOI : https://dx.doi.org/10.3406/
  2. comm.1968.1158.
  3. Barthes, R. (2003). La préparation du roman I et II. Cours et séminaires au Collège de France (1978-
  4. et 1979-1980). Paris : Seuil.
  5. Béhar, S. (1970). L’univers médical de Proust. Paris : Gallimard.
  6. Deleuze, M. (1964). Marcel Proust et les signes. Paris : Presses Universitaires de France.
  7. Dubois, J. (2018). Le roman de Gilberte Swann. Proust sociologue paradoxal. Paris : Seuil.
  8. Etiemble, R. (1947). Le style de Proust est-il celui d’un asthmatique ? In Cinq états des « Jeunes filles en fleurs » avec les placards et manuscrits de Marcel Proust. Alexandrie : Éditions du Scarabée.
  9. Finn, M.R. (1996). Proust et le roman du neurasthénique. Revue d’Histoire Littéraire de la France, 2, 266-289.
  10. Forrester, V. (1978). Marcel Proust : le texte de la mère. Tel Quel, 78, 70-82.
  11. Goujon, F. (2014). Soleil. In A. Bouillaguet et B.G. Rogers (Eds.), Dictionnaire Marcel Proust (pp. 94-96). Paris : Honoré Champion.
  12. Houppermans, S. (2007). Marcel Proust constructiviste. Amsterdam–New York : Rodopi.
  13. Kosofsky Sedgwick, E. (2011). The Weather in Proust. Durham–London: Duke University Press.
  14. Mavor, C. (2008). Reading Boyishly. Roland Barthes, J.M. Barrie, Jacques Henri Lartigue, Marcel Proust, and D.W. Winnicott. Durham–London: Duke University Press.
  15. Michel, F.-B. (1984). Marcel Proust : son asthme et sa recherche mortelle du sens. In Le souffle coupé. Respirer et écrire (pp. 55-88). Paris : Gallimard.
  16. Naturel, M. (Éd.) (2018). Littérature et médecine. Le cas de Proust. Paris : Hermann.
  17. Paganini, M. (1994). Reading Proust: In Search of the Wolf-Fish (Trad. C. Litherland et K. Milun). Minneapolis–London: University of Minnesota Press.
  18. Prendergast, C. (1986). The Order of Mimesis: Balzac, Stendhal, Nerval, Flaubert. Cambridge: Cambridge University Press.
  19. Proust, M. (1987-1989). À la recherche du temps perdu. Vol. 1-4 (Éd. J.-Y. Tadié). Paris : Gallimard.
  20. Rivane, G. (1945). Influence de l’asthme sur l’oeuvre de Marcel Proust. Paris : La Nouvelle Edition.
  21. Sakamoto, H. (2005). À propos du « petit personnage barométrique ». Bulletin Marcel Proust, 12, 21-26.
  22. Soudière, M. de la (2019). La météo : question d’ambiance. ethnographiques.org, 38, https://www.ethnographiques.org/2019/Soudiere. DOI : https://doi.org/10.25667/ethnographiques/2019-38/002.
  23. Tadié, J.-Y. (2012). Le lac inconnu. Entre Proust et Freud. Paris : Gallimard.
  24. Toffol, B. de (1991). Proust et le temps qu’il fait : un point de vue atmosphérique. Bulletin d’informations proustiennes, 22, 83-97.
  25. Watt, A. (2009). Reading in Proust’s « À la recherche ». « Le délire de la lecture ». Oxford: Oxford University Press.