À propos du difficile chemin vers soi-même dans quelques romans de Jean-Philippe Toussaint

Main Article Content

Judyta Zbierska-Mościcka

Abstrakt

Referring to anthropological reflections of Marc Augé and his proposed notions of supermodernity and non-places, the article discusses the identity of a contemporary man presented by examples of key novels by a Belgian writer, Jean-Philippe Toussaint (La Salle de bain, Monsieur, L’appareil-photo, La réticence, La télévision, Fuir, La vérité sur Marie). Toussaint’s characters are actually in a struggle against problems defined by Augé: lack of one’s own place, time for reflection and, mainly, a need for another human being.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Zbierska-Mościcka, J. (2011). À propos du difficile chemin vers soi-même dans quelques romans de Jean-Philippe Toussaint. Studia Romanica Posnaniensia, 38(1), 103-109. https://doi.org/10.14746/strop.2011.381.008
Dział
VARIA

Bibliografia

  1. Augé, M. (1992). Non-lieux. Introduction à une anthropologie de la surmodernité, Paris : Seuil.
  2. Augé, M. (1994). Pour une anthropologie des mondes modernes. Paris : Flammarion.
  3. Augé, M. (1997). L’impossible voyage. Le tourisme et ses images. Paris : Rivages Poche.
  4. Augé, M. (2008). Le métro revisité, Paris : Seuil.
  5. Berque A. (1987). Écoumène. Introduction à l’étude des milieux humains. Paris : Belin.
  6. Ouellet P. (éd.) (2002). Politique de la parole. Singularité et communauté. Montréal : Trait d’union.
  7. Toussaint J.-Ph. (1985). La salle de bain. Paris : Minuit.
  8. Toussaint J.-Ph. (1986). Monsieur. Paris : Minuit.
  9. Toussaint J.-Ph. (1988). L’appareil-photo. Paris : Minuit.
  10. Toussaint J.-Ph. (1991). La réticence. Paris : Minuit.
  11. Toussaint J.-Ph. (1997). La télévision. Paris : Minuit.
  12. Toussaint J.-Ph. (2005). Fuir. Paris : Minuit.
  13. Toussaint J.-Ph. (2006). « Comment j’ai construit certains de mes hôtels », Constructif, 15 sur http://www.constructif.fr. Consulté le 14 février 2011.
  14. Toussaint J.-Ph. (2009). La vérité sur Marie. Paris : Minuit.
  15. Westphal B. (2007). La géocritique. Réel, fiction, espace. Paris : Minuit.