Un « roman idyllique » du XVe siècle et le droit matrimonial : « Paris et Vienne » de Pierre de La Cépède

Main Article Content

Bernard Ribémont

Abstrakt

Since the pioneering work of Myrrha Lot-Borodine identifying a particular form of the novel, with Floire et Blanchefl or as a founding text where a much more central role is given to women. I would like here to analyze Paris et Vienne, a text that critics had little studied, from the perspective of family law and matrimonial issues such that can be analyzed through the fiction that proposes to 1432, Pierre La Cépède. I will work on the short version, because condensed, only shows that the more deep springs of the text.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Ribémont, B. (2011). Un « roman idyllique » du XVe siècle et le droit matrimonial : « Paris et Vienne » de Pierre de La Cépède. Studia Romanica Posnaniensia, 38(1), 3-12. https://doi.org/10.14746/strop.2011.381.001
Dział
ARTICLES

Bibliografia

  1. Beaumanoir de, O. (1899). Coutumes de Beauvaisis, t. 1, Amédée Salmon (éd.). Paris : Picard.
  2. Cépède de la, P. (1992). Paris et Vienne (version courte), A.M. Babbi (éd.). Milano : Francoangeli.
  3. Jean, G. (1987). Le Mariage en Occident. Les moeurs et le droit. Paris : Cerf.
  4. Lot-Borodine, M. (1913 (1972)). Le Roman idyllique au Moyen âge. Paris : Picard (Genève : Slatkine).
  5. Ribémont, B. (2009). Sexe et amour au Moyen âge. Paris : Klincksieck.
  6. Vincensini, J.-J. (1999). Désordre de l’abjection et ordre de la courtoisie: le corps abject dans Paris et Vienne de La Cépède. Medium Aevum, 68, 292-304.