Dyglosja w historii greckiego języka prawa

Main Article Content

Karolina Gortych

Abstrakt

A diglossia is a typical phenomen for Greek language from the beginning of existence the modern Greek state (1830). The Greeks spoke “two languages” which were attributed to definited social activities. Language of Law was very archaic type of language which lied on the idea of purification of the language which exactly was idea of “katharevousa” – an artificial language system. This situation lasted till the year 1976. In the same time, simultaneously a natural, living language – “dimotiki” developed. It was a language which was spoken by the Greeks out of public institutions and it developed and existed independently of official language of Greek State what was exactly “katharevousa”. For about 150 years two antithetic linguistic ideas (“katharevousa”and “dimotiki”) were in struggle for primacy and for recognition as an official language in Greek state. That contradiction which was language question (”glossiko zitima”) was terminated by the Constitution of 1976 according to which “katharevousa” stopped being official language of the state and of the law. The mentioned Constitution as a main statutory act and a basis of all rights in the State was written in a language lied on “dimotiki”. In these circumstances the language of law changed too. This presentation has an aim to point some demotic solutions which were used in the process of metaglossy of statutory texts. Presented here examples base on unified text of the Constitution of 1976 with its later changes and on the text of the last constitution written in “katharevousa” i.e. Constitution of 1968. Summary of presented ideas and estimation to what degree Greek language of law based on “katharevousa” differed from the present Greek language of Law, makes up the conclusion of the paper and simultaneously it will underline profile of two mentioned types of language which coexisted in the period of diglossy.
 

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Gortych, K. (2008). Dyglosja w historii greckiego języka prawa. Investigationes Linguisticae, 16, 33-43. https://doi.org/10.14746/il.2008.16.4
Dział
Artykuły

Bibliografia

  1. Teksty źródłowe
  2. Βαβαρέτος Γ.Αχιλ. 1968, Το σύνταγμα της Ελλάδος 1968: ερμηνία κατ’άρθρον, Αθήναι : Σάκκουλας
  3. Σύνταγμα της Ελλάδας 2007, http://www.parliament.gr/politeuma/syntagma.pdf
  4. Literatura przedmiotu
  5. Browning R. 1972, Η Ελληνική Γλώσσα Μεσαιωνική και Νέα, Αθήνα: Εκδόσεις Δημ. Παπάδημα
  6. Crystal D. 2008, Λέξικο γλωσσολογίας και φωνητικής.Μετάφραση, Αθήνα: Πατάκη
  7. Gortych K. 2007, Retoryka polityczna XX-wiecznej Grecji. Historyczne i lingwistyczne aspekty
  8. wybranych tekstów, Rozprawa doktorska
  9. Holton D., Mackridge P., Φιλιππάκη-Warburton E. 2006, Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας, Αθήνα:Πατάκης
  10. Horrocks G. 2006, Ελληνικά: Ιστορίας της γλώσσας και των ομιλητών της, Αθήνα: Εστία
  11. Jurewicz O. 1999, Gramatyka historyczna języka greckiego, Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe
  12. Jurewicz O. 1984, Historia literatury bizantyńskiej. Zarys. Wrocław: Ossolineum
  13. Mackridge P. 2004, Η Νεοελληνική Γλώσσα, Αθήνα: Πατάκης
  14. Pienkos J 1999, Podstawy juryslingwistyki. Język w prawie – prawo w języku, Warszawa: Muza S.A.
  15. Tseronis A. 2002, Diglossical past and present in lexicographical practice: the case of two Greek dictionaries, http://www.ling.lancs.ac.uk/pubs/clsl/clsl119.pdf
  16. Κοπιδάκης Μ.Ζ. 1999, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, Αθήνα: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
  17. Κουσούλας Δ.Γ. 1987, Πολιτικές Ευθύνες, Αθήνα : Ελληνική Ευρωεκδοτική
  18. Λιάππης Δ. 2003, Η διαμόρφωση των συμβάσεων, Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Σακκούλα
  19. Μπουμπουλίδος Φ.Κ. 1991, Νεοελληνικές λογοτέχναι για τον Ελεύθερο Βενιζέλο, Αθήνα
  20. Σταυράκης Α.Ν. 1995, Νεοελληνική νομική γλώσσα και ορολογία, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη
  21. Τεκμήρια Συνταγματικού Δικαίου, Τόμος 2, Η δημοτική δτη νομική πράξη, Αθήνα: Σακκούλας
  22. Φραγκουδάκη Α. 2000, Καθαρεύουσα-Δημοτική: Τα ιδεολογικά αιτία της ιστορικής διαμάχης για τη γλώσσα, Ελλάδα, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ελλάδα. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων. Τμήμα Β', Ελλάδα. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Η ελληνική γλώσσα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη
  23. Φραγκουδάκη Α. 2001, Η γλώσσα και το έθνος 1880-1980:Έκατο χρόνια αγώνες για την αυθεντική ελληνική γλώσσα, Αθήνα: Αλεξανδρεία
  24. Χρηστήδης Χρ. 1984: Δημοτική και Νομικά, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη)
  25. Χριστίδης Α.-Φ. 2002, Γλώσσα, Πολιτική, Πολιτισμός, Αθήνα: Πόλις
  26. Χριστίδης Α.-Φ. 2002, Ιστορία της ελληνικλης γλώσσας. Από τις αρχές έως τη ύστερη αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη]