Dopełnienie zbioru rozmytego względem argumentu

Main Article Content

Piotr Dworniczak

Abstrakt

In the paper the concept of complements in the fuzzy envi-ronment is presented. The complements are considered in two variants; the complement to the universum and the complement with respect to the argument. The definitions of both form of complements are given. The basic proper-ties of the complements with respect to the argument, rare-ly noted in the literature, are presented. The simple inter-pretation of the complement with respect to the argument in the modeling of linguistic variables and their antonyms has been proposed.
 

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Dworniczak, P. (2011). Dopełnienie zbioru rozmytego względem argumentu. Investigationes Linguisticae, 23, 34-42. https://doi.org/10.14746/il.2011.23.2
Dział
Artykuły

Bibliografia

  1. Dąbrówka A., Geller E., 2001. Słownik antonimów. Warszawa.
  2. Urbańczyk St. (red.), 1994. Encyklopedia języka polskiego. Wrocław.
  3. Kacprzyk J., 2001. Wieloetapowe sterowanie rozmyte. Warszawa.
  4. Łachwa A., 2001. Rozmyty świat zbiorów, liczb, relacji, faktów, reguł i decyzji. Warszawa.
  5. Markowski A. (red.), 2002. Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN. Warszawa.
  6. Zadeh L.A., 1975. The concept of a linguistic variable and its application to approximate reasoning I. Information Sciences 8, 199–249.
  7. Zadeh L.A., 1975. The concept of a linguistic variable and its application to approximate reasoning II. Information Sciences 8, 301–357.
  8. Zadeh L.A., 1975. The concept of a linguistic variable and its application to approximate reasoning III. Information Sciences 9, 43–80.