Międzynarodowoprawne aspekty nielegalnego obrotu żywnością
Okładka czasopisma Przegląd Prawa Rolnego, nr 1(36), rok 2025
PDF

Słowa kluczowe

żywność
nielegalny obrót
fałszowanie
przeciwdziałanie
zwalczanie
prawo międzynarodowe

Jak cytować

Srogosz, T. (2025). Międzynarodowoprawne aspekty nielegalnego obrotu żywnością. Przegląd Prawa Rolnego, (1(36), 189–205. https://doi.org/10.14746/ppr.2025.36.1.10

Abstrakt

Celem artykułu jest wskazanie mechanizmów przeciwdziałania nielegalnemu obrotowi żywnością w systemie prawa międzynarodowego publicznego oraz ocena ich efektywności. Istotne okazało się przy tym określenie pojęcia nielegalnego obrotu żywnością, w tym fałszowania żywności. Autor doszedł do wniosku, że w systemie prawa międzynarodowego nie występują regulacje odnoszące się explicite do przeciwdziałania nielegalnemu obrotowi żywnością, brakuje legalnej definicji tego zjawiska poza proponowanym w projekcie wskazówek Komisji Codex Alimentarius pojęciem fałszowania żywności. Zdaniem Autora istniejące w ramach WTO mechanizmy należy uznać za niewystarczające do przeciwdziałania nielegalnemu obrotowi. Natomiast do efektywnych instrumentów można zaliczyć instytucje, regulacje i procedury właściwe dla międzynarodowego prawa karnego.

https://doi.org/10.14746/ppr.2025.36.1.10
PDF

Bibliografia

Abdel-Motaal D. (2024), Addressing Illicit Trade in Food and Food Fraud, w: World Trade Organization, Illicit Trade in Food and Food Fraud, Genève.

Accum F. (1820), A treatise on adulterations of food and culinary poisons exhibiting the fraudulent sophistications of bread, beer, wine, spirituous liquors, tea, coffee, cream, confectionery, vinegar, mustard, pepper, cheese, olive oil, pickles and other articles employed in domestic economy and methods of detecting them, London.

Farhan J.A., Iwaniuk P., Kaczyński P., Łozowicka B., Mroczko B., Orywal K., Perkowski M., Socha K., Zoń W. (2024), Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej, Białystok.

Hardy J. (2024), Mapping the Negative Impacts of Illicit Trade in Agri-Food and Beverages Against the United Nations Sustainable Development Goals, w: World Trade Organization, Illicit Trade in Food and Food Fraud, Genève.

Krajewski K. (2001), Sens i bezsens prohibicji. Prawo karne wobec narkotyków i narkomanii, Kraków.

Lissaur Q. (2024), Protecting the International Food Supply Chain From Fraud, w: World Trade Organization, Illicit Trade in Food and Food Fraud, Genève.

Lotta F., Boque J. (2015), Defining Food Fraud in the Modern Supply Chain, „European Food and Feed Law Review” nr 2.

Marceau G. (2024), WTO Rulebook and Combating Illicit Trade in Food and Food Fraud, w: World Trade Organization, Illicit Trade in Food and Food Fraud, Genève.

Soon J.M., Manning L. (2018), Food Smuggling and Trafficking: the Key Factors od Influence, „Trends in Food Science and Technology” t. 81. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.09.007

Spink J., Moyer D.C. (2011), Defining the Public Health Threat of Food Fraud, „Journal of Food Science” t. 76. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2011.02417.x

Srogosz T. (2016), Prawo międzynarodowe i unijne wobec nielegalnego obrotu narkotykami, Częstochowa.

Srogosz T. (2022), Globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Aspekty prawne, Warszawa.

Torero M. (2024), Regulatory Solutions and Food Systems Thinking to Counter Food Fraud in Supply Chains, w: World Trade Organization, Illicit Trade in Food and Food Fraud, Genève.