Reduction of greenhouse gas emissions from agriculture in the light of international and EU climate protection law
PDF (Język Polski)

Keywords

reduction of greenhouse gas emission
greenhouse gas emission from agriculture
climate protection law
climate action

How to Cite

Goździewicz-Biechońska, J. . (2020). Reduction of greenhouse gas emissions from agriculture in the light of international and EU climate protection law. Przegląd Prawa Rolnego, (2(27), 115–132. https://doi.org/10.14746/ppr.2020.27.2.7

Abstract

The aim of the considerations was to reconstruct the system of international and EU climate protection law standards for the reduction of greenhouse gas emissions from agriculture and, consequently, to define the legal requirements for agriculture as a sector included in the reduction efforts carried out in this area. Currently, neither at the international nor at the EU level, is there a separate sector-specific regulation on this issue. However, this issue has been more and more frequently included in international agreements (with the Paris Agreement at the forefront), in strategic documents pertaining to the EU climate and energy policy, as well as in secondary EU legislation. The year 2020 is a crucial period in which the summaries and closures of reporting periods and the planning and building of new climate actions (especially within the European Green Deal) are taking place. This indicates the growing importance of climate regulations and their projected dynamic development, which also reflects an advancing ideological change regarding the potential of the agricultural sector in climate actions, particularly in respect of the reduction of greenhouse gas emissions from agriculture.

https://doi.org/10.14746/ppr.2020.27.2.7
PDF (Język Polski)

References

Ciechanowicz-McLean J. (2016), Prawne problemy umów międzynarodowych z zakresu ochrony klimatu, „Gdańskie Studia Prawnicze” t. XXXVI.

Ciechanowicz-McLean J. (2016), Prawo ochrony klimatu, Warszawa.

Ciechanowicz-McLean J. (2017), Implementacja porozumienia paryskiego w sprawie ochrony klimatu, „Gdańskie Studia Prawnicze” t. XXXVIII.

Ciechanowicz-McLean J. (2017), Węzłowe problemy prawa ochrony klimatu, „Studia Prawnoustrojowe” nr 37.

Daioglou V. i in. (2020), Progress and barriers in understanding and preventing indirect land‐use change, „Biofuels, Bioproducts and Biorefining” nr 14(5).

Fellmann T. i in. (2018), Major challenges of integrating agriculture into climate change mitigation policy frameworks, „Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change” nr 23(3).

Frank S. i in. (2017), Reducing greenhouse gas emissions in agriculture without compromising food security?, „Environmental Research Letters” nr 12(10).

Goździewicz-Biechońska J. (2017), Nowe paradygmaty ochrony ziemi jako zasobu środowiska w prawie rolnym, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2.

Górski M. (red.) (2018), Prawo ochrony środowiska, Warszawa.

Lankoski J., Lötjönen S., Ollikainen M. (2020), Climate change mitigation and agriculture: measures, costs and policies – A literature review, „Agricultural and Food Science” nr 29(2).

Leśkiewicz K. (2019), Prawne aspekty włączenia w zakres polityki klimatyczno-energetycznej emisji i pochłaniania gazów cieplarnianych w wyniku działalności związanej z użytkowaniem gruntów, zmianą użytkowania gruntów i leśnictwem, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1.

Poore J., Nemecek T. (2018), Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers, „Science” nr 360.

Ruban D.A. i in. (2020), Climate Change, Agriculture, and Energy Transition: What Do the Thirty Most-Cited Articles Tell Us?, „Sustainability” nr 12(19).

Savaresi A., Perugini L. (2019), The Land Sector in the 2030 EU Climate Change Policy Framework: a Look At The Future, „Journal for European Environmental & Planning Law” nr 16(2).

Savaresi, A., Perugini L., Chiriacò M.V. (2020), Making sense of the LULUCF Regulation: Much ado about nothing?, „Review of European, Comparative & International Environmental Law” nr 29.

Smith P. i in. (2014), Agriculture, Forestry and Other Land Use (AFOLU), w: O. Edenhofer i in., Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, Cambridge – New York.

Sobieraj K. (2017), Wpływ Porozumienia paryskiego na zmianę polityki klimatyczno-energetycznej Unii Europejskiej i unijnych regulacji prawnych w tym zakresie, „Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny” nr 79(4).

Sokołowski Ł.M. (2019), O potrzebie całościowej regulacji prawnej przeciwdziałania marnowaniu żywności, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1.

Ziembiński Z. (1974), Metodologiczne podstawy prawoznawstwa, Warszawa.

Ziembiński Z. (1983), Szkice z metodologii szczegółowych nauk prawnych, Warszawa.