Organy koordynujące współpracę i kontakty w ramach urzędowych kontroli żywności – zagadnienia wybrane
PDF

Słowa kluczowe

organy koordynujące współpracę i kontakty
urzędowa kontrola żywności
rozporządzenie 2017/625
kontrole urzędowe

Jak cytować

Serlikowska, A. (2023). Organy koordynujące współpracę i kontakty w ramach urzędowych kontroli żywności – zagadnienia wybrane. Przegląd Prawa Rolnego, (2(33), 43–58. https://doi.org/10.14746/ppr.2023.33.2.3

Abstrakt

Celem rozważań jest zdefiniowanie pojęcia organów koordynujących współpracę i kontakty w ramach urzędowych kontroli żywności oraz udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy polski ustawodawca zrealizował obowiązek ich wyznaczenia. Autorka, analizując sytuację w poszczególnych krajach UE, wskazuje na niejednolite podejście do realizacji tych obowiązków, występujące również w rodzimych regulacjach. W konkluzji zauważa, że polski ustawodawca zrealizował ten obowiązek jedynie częściowo, wprowadzając przepisy dotyczące wyznaczenia organu koordynującego współpracę i kontakty w sześciu z dziesięciu obszarów określonych unijnym rozporządzeniem. Konieczne jest zatem doprecyzowanie regulacji w pozostałych czterech obszarach oraz pomocniczo desygnowanie organu odpowiedzialnego za kontrole mające zastosowanie do zwierząt i towarów importowanych lub eksportowanych z Unii Europejskiej.

https://doi.org/10.14746/ppr.2023.33.2.3
PDF

Bibliografia

Lipińska I., Dobkowski J. (2022), Urzędowy model kontroli żywności, „Studia Iuridica” nr 91. DOI: https://doi.org/10.31338/2544-3135.si.2022-91.11

Ozimek I., Szlachciuk J., Przeździecka-Czyżewska N. (2017), Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej” nr 120. DOI: https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.120.41

Serlikowska A. (2018), Pojęcie urzędowej kontroli żywności – aspekty definicyjne i zakres przedmiotowy, „Kontrola Państwowa” nr 2.

Serlikowska A. (2019), Wdrażanie unijnej reformy urzędowej kontroli żywności – rozproszenie kompetencji krajowych organów, „Kontrola Państwowa” nr 6.

Serlikowska A. (2023), Rola Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jako organu urzędowej kontroli żywności, „Przegląd Prawa Publicznego” nr 9.

Svrčinová, P., Janout V. (2018), Comparison of official food safety control systems in member states of the European Union, „Central European Journal of Public Health” nr 4. DOI: https://doi.org/10.21101/cejph.a4940

Sześciło D. (2018), Między decentralizacją a konsolidacją. O reformie systemu urzędowej kontroli żywności z perspektywy zarządzania publicznego, kontroli, w: M. Korzycka, P. Wojciechowski (red.), Urzędowa kontrola żywności teoria i praktyka, Warszawa. DOI: https://doi.org/10.31338/uw.9788323537939.pp.33-42

Wojciechowski P. (2014), Organy urzędowej kontroli żywności w Polsce – struktura, kompetencje i zakres działań, „Kontrola Państwowa” nr 1.

Wojciechowski P. (2018), Reforma organów urzędowej kontroli żywności w Polsce w świetle rozporządzenia 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych, ze szczególnym uwzględnieniem prywatyzacji zadań urzędowej kontroli, w: M. Korzycka, P. Wojciechowski (red.), Urzędowa kontrola żywności. Teoria i praktyka, Warszawa. DOI: https://doi.org/10.31338/uw.9788323537939.pp.43-66