Abstrakt
Celem rozważań jest określenie związku regulacji prawa do wody z wymogami jej bezpieczeństwa dla zdrowia i życia na tle koncepcji bezpieczeństwa żywności i bezpieczeństwa żywnościowego. Autorka dowodzi, że wymóg zagwarantowania dostępu do wody, który jest zawarty w wymogach dotyczących wody pitnej, wskazuje na związek między regulacją bezpieczeństwa wody a jej dostępnością w różnych aspektach, który można określić jako relację dominacji lub nadrzędności prawa do wody nad regulacją bezpieczeństwa wody jako produktu. Ze względu na charakter zobowiązań państw członkowskich do implementacji dyrektyw unijnych potwierdzony w orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości prawo do wody powinno być kwestią oczywistą.
Bibliografia
Beldowicz A. (2024), Coraz większe problemy z wodą na świecie. Niepokojące dane, “Rzeczpospolita” 31.08.2023.
Bryl K., Gadkowski A., Hernandez-Połczyńska A., Jaraczewski J., Kędzia Z., Lewandowski T., Łukomski J., Pawelczyk B., Schulz A.N., Suchocka H., Szoszkiewicz Ł. (2018), in: Z. Kędzia, A. Hernandez-Połczyńska (eds.), Międzynarodowy Pakt Praw Gospodarczych, Socjalnych i Kulturalnych, Warsaw, Legalis.
Cybulska E. (2002), Woda jako składnik żywności, in: Chemia żywności. Skład, Przemiany i właściwości żywności, Warsaw.
Hoffman M., Jedrzejczyk H. (2004), Rola wody w przetwórstwie żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka. Część I: Naturalne wody mineralne i źródlane, “Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 2004, vol. 14, no. 1.
Klimek R. (2014), Polityczno-prawne aspekty braku dostępu do wody jako istotny problem o charakterze globalnym, “Chorzowskie Studia Polityczne” 2014, no. 8: Economic and Cultural Aspects of Selected Global Problems.
Kuziemska B., Klej P., Trebicka J., Popek M. (2016), Prawne aspekty kontroli jakości wody, “Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach” seria: Rolnictwo, no. 4.
Leśkiewicz K. (2012), Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności – aspekty prawne, “Przegląd Prawa Rolnego” no. 1.
Lewicki P.P. (2003), Woda jako składnik żywności, “Przemysł Spożywczy” vol. 57, no. 5.
Puślecki D. (2023), Ochrona wód w procesie produkcji rolnej w świetle nowych wyzwań, “Przegląd Prawa Rolnego” no. 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.3
Rakoczy B. (ed.) (2013), Wybrane problemy prawa wodnego, Warsaw.
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Katarzyna Leśkiewicz
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.