Antinomies and contradictions in the use of nanotechnology in agribusiness
Okładka czasopisma Przegląd Prawa Rolnego, nr 1(36), rok 2025
PDF (English)

Słowa kluczowe

nanotechnologia
badania naukowe
nanocząsteczki
rolnictwo 4.0

Jak cytować

Spoto, G. (2025). Antinomies and contradictions in the use of nanotechnology in agribusiness. Przegląd Prawa Rolnego, (1(36), 87–102. https://doi.org/10.14746/ppr.2025.36.1.5

Abstrakt

Rozwój nowych technologii bazujących na nanomateriałach i badania nad nanocząsteczkami mają wpływ na wiele obszarów, w tym na rolnictwo i produkcję żywności. Pomimo rosnącego zainteresowania tym obszarem wciąż brakuje kompleksowych i spójnych regulacji. W przypadku wykorzystania nanomateriałów w produkcji żywności kluczowe znaczenie mają przepisy dotyczące nowej żywności, choć obowiązujące regulacje często są niespójne, co wynika z różnic w systemach dopuszczania substancji do obrotu. Przykładem jest dwutlenek tytanu – uważany za niebezpieczny dla zdrowia, gdy jest stosowany jako dodatek do żywności, lecz dopuszczony w produkcji leków. Rozbieżność ta wynika z odmiennych kryteriów oceny ryzyka i procedur regulacyjnych w sektorze spożywczym i farmaceutycznym. Badania w obszarze nanotechnologii i nanocząstek są ściśle powiązane z debatą na temat relacji między nauką, technologią a prawem. Wymagają one ciągłej aktualizacji w takich kwestiach, jak zrównoważony rozwój, odpowiedzialność społeczna i wolność badań naukowych. Autor podkreśla potrzebę zacieśnienia współpracy między środowiskami naukowymi i prawniczymi, jak w modelu zaproponowanym podczas konferencji Asilomar w latach 70., która przyczyniła się do zwiększenia społecznej świadomości i akceptacji dla badań biotechnologicznych. Kluczowe jest unikanie ideologicznych uprzedzeń i nadmiernych zakazów regulacyjnych, które często wynikają z nieuzasadnionych obaw społecznych lub motywacji politycznych, a nie z rzetelnych dowodów naukowych. Takie podejście może prowadzić do irracjonalnych ograniczeń, które hamują rozwój innowacji i postęp naukowy.

https://doi.org/10.14746/ppr.2025.36.1.5
PDF (English)

Bibliografia

Abbott K.W., Marchant G.E., Carley E.A. (2012), Soft Law Oversight Mechanisms for nanotechnology, “Jurimetrics. The Journal of Law, Sciences & Technology” vol. 52, no. 3.

Aliofkhazraei M., Ali N., Milne W.I., Ozkan C.S., Mitura S. & Gervasoni J.L. (eds.) (2016), Graphene Science Handbook: Applications and Industrialization, Boca Raton. DOI: https://doi.org/10.1201/b19488

Brazell L. (2012), Nanotechnology Law. Best Practices, Alphen aan den Rijn.

Di Lauro A. (2024), Mercato agroalimentare e innovazione tecnologica, in: P. Borghi, I. Canfora, A. Di Lauro, L. Russo (eds.), Trattato di diritto alimentare italiano e dell’Unione europea, Milano.

Elsaesser A., Howard C.V. (2012), Toxicology of nanoparticles, “Advanced Drug Delivery Review” vol. 64, no. 2. DOI: https://doi.org/10.1016/j.addr.2011.09.001

Ezrahi Y. (1990), The Descent of Icarus, Cambridge, Mass.

Leone L. (2014), Nanotecnologie e alimenti tra etica e diritto prospettive della regolazione nell’Unione europea, “Glocalism Journal of Culture Politics and Innovation” no. 1–2. DOI: https://doi.org/10.12893/gjcpi.2014.1-2.11

Leone L. (2016), Nanotecnologia (applicazione nella produzione di alimenti) – Nanotechno-

logy (application in food production), in Digesto delle Discipline Privatistiche – Sezione civile: Aggiornamenti, Torino.

Malloy T.F. (2012), Soft Law and Nanotechnology: a Functional Perspective, “Jurimetrics. The Journal of Law, Sciences & Technology” vol. 52, no. 3.

Mura S., Seddaiu G., Bacchini F., Roggero P.P., Greppi G.F. (2013), Advances of Nanotechnology in Agro-Environmental Studies, “Italian Journal of Agronomy” 2013, no. 8. DOI: https://doi.org/10.4081/ija.2013.e18

Prete F. (2023), Nanofoods, in: L. Costato, F. Albisinni (eds.), Trattato breve di diritto agrario italiano e dell’Unione europea, Milano.

Roco M., Bainbridge W. (eds.) (2001), Societal Implications of Nanoscience and Nanotechnology, New York. DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-017-3012-9

Roco M., Bainbridge W. (eds.) (2007), Nanotechnology: Societal Implications II: Individual Perspectives, New York. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4020-5432-7

Salvi L. (2017), Diritto alimentare e innovazione tecnologica nella regolazione dell’Unione Europea. Profili di legittimità e accountability, Naples.

Sirsi E. (2003), Biotecnologie in agricoltura. Profili giuridici, Pisa.

Sodano V., Quaglietta M. (2014), Nanotecnologie e settore agroalimentare: applicazioni e quadro normativo, “Agriregionieuropea” no. 36.

Tallacchini M. (2012), Scienza e diritto. Prospettive di co-produzione, “Rivista di filosofia del diritto” no. 2.

Tourmey C. (2014), An Asilomar for nanotech, “Nature Nanotech” no. 9. DOI: https://doi.org/10.1038/nnano.2014.139