Abstrakt
Celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy działalność pszczelarską, prowadzoną zarówno w sposób amatorski, jak i profesjonalny, można zakwalifikować jako rolniczą działalność nadzorowaną, a także pokazanie konsekwencji takiej kwalifikacji. Autor odnotował rozbieżności w takiej klasyfikacji między przepisami rozporządzenia UE nr 2016/429 w sprawie przenośnych chorób zwierząt a polską ustawą o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. W konkluzjach opowiedział się za możliwością stosowania przepisów o działalności nadzorowanej do gospodarki pasiecznej prowadzonej zarówno w amatorski, jak i zawodowy sposób. Szansę na ujednolicenie prawa unijnego i krajowego w omawianym tu zakresie stanowi przyjęcie przygotowywanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi projektu nowej ustawy o ochronie zdrowia zwierząt.
Bibliografia
Bieluk J. (2013), Działy specjalne produkcji rolnej. Problemy prawne, Białystok.
Borowska A. (2019), Zmiany w pszczelarstwie w Polsce w porównaniu do innych krajów Unii Europejskiej w latach 2004-2018, w: E. Kacperska (red.), Zmiany na wybranych rynkach rolno-żywnościowych w krajach Unii Europejskiej, Warszawa.
Czech M. (2015), Definicje podstawowych pojęć z zakresu bartnictwa, w: E.K. Czech (red.), Prawne aspekty prowadzenia działalności bartnej. Wybrane zagadnienia, Białystok.
Kajdan-Zysnarska I. (2020), Prowadzenie małej pasieki i sprzedaż produktów pszczelich z gospodarstwa w ramach krótkich łańcuchów dostaw, Poznań.
Kapała A. (2023), Krótkie łańcuchy dostaw i lokalne systemy żywnościowe – studium prawnoporównawcze, Lublin.
Kropiewnicka M. (2015), Wymogi administracyjne w zakresie prowadzenia działalności nadzorowanej, w: E.K. Czech (red.), Prawne aspekty prowadzenia działalności bartnej, Białystok.
Kucharczyk M. i in. (2017), Problemy pszczelarstwa w Polsce, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” nr 494.
Lipińska I. (2017), Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt gospodarskich – wybrane aspekty prawne, „Studia Iuridica Agraria” t. XV.
Lipińska I. (2019), Prawo o zdrowiu zwierząt, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2019.24.1.3
Nowak I., Nowak A., Leska A. (2020), Zgnilec amerykański jako choroba zakaźna pszczół miodnych – wybrane aspekty prawno-środowiskowe, „Studia Prawno-Ekonomiczne” t. 115. DOI: https://doi.org/10.26485/10.26485/SPE/2020/115/5
Pokrzyńska M. (2017), Współczesne pszczelarstwo polskie pomiędzy rolnictwem a ruchem społecznym, „Opuscula Sociologica” nr 4.
Różański K. (2021), Wybrane ekonomiczne uwarunkowania i prawne aspekty prowadzenia działalności pszczelarskiej w Polsce, „Studia Iuridica” nr 88. DOI: https://doi.org/10.31338/2544-3135.si.2021-88.19
Wasilewski R.R. (2021), MIT?: Rejestracja pasieki u powiatowego lekarza weterynarii jest zawsze konieczna?, w: T. Kobiałka (red.), Pszczelarskie fakty i mity, Klecza Dolna.
Wasilewski R.R. (2021), Rolniczy handel detaliczny – aspekty prawne, „Pasieka” nr 2.
Wasilewski R.R. (2024), Sprzedaż miodu w ramach działalności rolniczej – podstawowe kwestie prawne, „Pasieka” nr 1.
Wilde J. (2008), Gospodarka pasieczna, w: J. Wilde, J. Prabucki (red.), Hodowla pszczół, Warszawa.
Licencja
Prawa autorskie (c) 2025 Krzysztof Różański

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
