Wybrane aspekty prawne informacji na temat żywności w Finlandii
Okładka czasopisma Przegląd Prawa Rolnego, nr 2(37), rok 2025
PDF

Słowa kluczowe

znakowanie żywności
kraj i miejsce pochodzenia produktu
informacja na temat żywności
system kaucyjny
wolne od GMO
prawo żywnościowe

Jak cytować

Jackowska, A. (2025). Wybrane aspekty prawne informacji na temat żywności w Finlandii. Przegląd Prawa Rolnego, (2(37), 201–216. https://doi.org/10.14746/ppr.2025.37.2.10

Abstrakt

Celem artykułu jest przybliżenie fińskich regulacji w zakresie informacji na temat żywności oraz próba wskazania, które z prezentowanych rozwiązań mogłyby być wykorzystane przez polskiego ustawodawcę. Dla realizacji tak sformułowanego celu zostały zaprezentowane następujące zagadnienia: dobrowolne oznaczenie pochodzenia produktu, system kaucyjny, reklama alkoholu i oznaczenie „wolne od GMO”. Analiza prowadzi do wniosku, że w Finlandii wprowadzono rozwiązania, które z jednej strony stawiają na lokalny patriotyzm, a z drugiej – poprzez umieszczanie szczegółowych informacji – ułatwiają świadomy wybór produktu konsumentowi. Zdaniem autorki fińskie rozwiązania, jak zasada zero tolerancji przy oznaczeniu „wolne od GMO” czy nowoczesny system kaucyjny, mogą stanowić dobry przykład dla polskiego ustawodawcy. Wprowadzenie podobnych rozwiązań w Polsce mogłoby się przyczynić do poprawy ochrony konsumentów oraz jakości żywności na rynku.

https://doi.org/10.14746/ppr.2025.37.2.10
PDF

Bibliografia

Hollo E. (2016), Genetic Technology and Food Safety: Country Report – Finland, w: R. Norer (red.), Genetic Technology and Food Safety, New York. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-23995-8_4

Karlsson T., Mäkelä P., Tigerstedt Ch., Keskimäki I. (2020), The Road to the Alcohol Act 2018 in Finland: A conflict between public health objectives and neoliberal goals, „Health Policy” t. 124, nr 1. DOI: https://doi.org/10.1016/j.healthpol.2019.10.009

Kawko M., Mielniczek B., Perowicz M., Trudnowski P. (2025), Patriotyzm gospodarczy

AD 2025. Rekomendacje i poradnik świadomego konsumenta, Kraków.

Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.

Krakowiak J., Prawo żywnościowe 2019: Oznakowanie „wolne od GMO”, https://codozasady.pl/p/prawo-zywnosciowe-2019-oznakowanie-wolne-od-gmo [dostęp: 8.08.2024].

Krawiec G. (2021), Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Komentarz, Warszawa.

Meulen B.M.J. van der (2009), The System of Food Law in the European Union, „Deakin Law Review” nr 2.

Szymecka-Wesołowska A. (2018), Znakowanie. Prezentacja. Reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, Warszawa.

Wojciechowski P. (2014), Cele prawa żywnościowego, „Studia Iuridica Agraria” t. XII.

Wojciechowski P. (2021), Znakowanie żywności jako instrument realizacji celów prawa żywnościowego – wybrane problemy, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2021.29.2.26

Wojciechowski P. (2023), Oświadczenia środowiskowe dotyczące żywności – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.6