Zmiany w rejestrze zakładów a znakowanie żywności – wybrane aspekty prawne
Okładka czasopisma Przegląd Prawa Rolnego, nr 2(37), rok 2025
PDF

Słowa kluczowe

rejestr zakładów
zatwierdzenie zakładu
zmiana w rejestrze zakładu
znakowanie żywności
ochrona konsumenta
odpowiedzialność podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze

Jak cytować

Sokołowski, Łukasz M. (2025). Zmiany w rejestrze zakładów a znakowanie żywności – wybrane aspekty prawne. Przegląd Prawa Rolnego, (2(37), 217–232. https://doi.org/10.14746/ppr.2025.37.2.11

Abstrakt

Przedmiotem rozważań są wybrane aspekty prawne związane z ujawnianiem na etykietach środków spożywczych zmian dokonywanych w rejestrach zakładów. Celem badań jest natomiast próba odpowiedzi na pytanie, czy regulacje prawne w wystarczający sposób chronią konsumentów przed wprowadzeniem w błąd co do podmiotu odpowiedzialnego za informację na temat żywności w przypadku zmiany danych w rejestrze zakładów, oraz ocena ryzyka odpowiedzialności przedsiębiorców za nieujawnienie na etykietach zmiany nazwy, firmy i adresu przedsiębiorcy dokonanej w rejestrze zakładów. Przeprowadzone rozważania uprawniają do sformułowania kilku wniosków. Obowiązujące regulacje prawne w sposób wystarczający chronią konsumentów przed wprowadzeniem w błąd co do podmiotu odpowiedzialnego za informację na temat żywności w przypadku zmiany danych w rejestrze zakładów. Jeżeli zaś chodzi o kwestię odpowiedzialności przedsiębiorców za nieujawnienie na etykietach zmiany nazwy, firmy i adresu przedsiębiorcy dokonanej w rejestrze zakładów, to trzeba stwierdzić, że brakuje regulacji prawnych w tym zakresie, a obowiązujący stan prawny może budzić wątpliwości. Interwencja prawodawcy wydaje się więc potrzebna i uzasadniona.

https://doi.org/10.14746/ppr.2025.37.2.11
PDF

Bibliografia

Korzycka M. (red.) (2018), Komentarz do rozporządzenia nr 178/2002 ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, LEX/el.

Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.

Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2013), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.

Taczanowski M. (2017), Prawo żywnościowe, Warszawa.