Abstrakt
Przedmiotem rozważań są wybrane aspekty prawne związane z ujawnianiem na etykietach środków spożywczych zmian dokonywanych w rejestrach zakładów. Celem badań jest natomiast próba odpowiedzi na pytanie, czy regulacje prawne w wystarczający sposób chronią konsumentów przed wprowadzeniem w błąd co do podmiotu odpowiedzialnego za informację na temat żywności w przypadku zmiany danych w rejestrze zakładów, oraz ocena ryzyka odpowiedzialności przedsiębiorców za nieujawnienie na etykietach zmiany nazwy, firmy i adresu przedsiębiorcy dokonanej w rejestrze zakładów. Przeprowadzone rozważania uprawniają do sformułowania kilku wniosków. Obowiązujące regulacje prawne w sposób wystarczający chronią konsumentów przed wprowadzeniem w błąd co do podmiotu odpowiedzialnego za informację na temat żywności w przypadku zmiany danych w rejestrze zakładów. Jeżeli zaś chodzi o kwestię odpowiedzialności przedsiębiorców za nieujawnienie na etykietach zmiany nazwy, firmy i adresu przedsiębiorcy dokonanej w rejestrze zakładów, to trzeba stwierdzić, że brakuje regulacji prawnych w tym zakresie, a obowiązujący stan prawny może budzić wątpliwości. Interwencja prawodawcy wydaje się więc potrzebna i uzasadniona.
Bibliografia
Korzycka M. (red.) (2018), Komentarz do rozporządzenia nr 178/2002 ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, LEX/el.
Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.
Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2013), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.
Taczanowski M. (2017), Prawo żywnościowe, Warszawa.
Licencja
Prawa autorskie (c) 2025 Łukasz Mikołaj Sokołowski

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
