Abstrakt
The article attempts to reconstruct the linguistic and cultural image of childhood tastes in selected culinary blogs. The reconstruction is based on entries referring to two dishes most frequently mentioned in the context of childhood: broth and apple pie.
Bibliografia
Bartmiński Jerzy (1997), Dom i świat – opozycja czy współdziałanie, w: Dom w języku i kulturze, red. Grażyna Sawicka, Wydawnictwo JotA, Szczecin, s. 11–22.
Bartmiński Jerzy (2003), Miejsce wartości w językowym obrazie świata, w: Język w kręgu wartości, red. J erzy Bartmiński, Wydawnictwo UMCS, Lublin, s. 59–86.
Bartmiński Jerzy (2006), O pojęciu językowego obrazu świata, w: tenże, Językowe podstawy obrazu świata, Wydawnictwo UMCS, Lublin, s. 11–12.
Brillat-Savarin Anthelme (1973), Fizjologia smaku, przeł. Joanna Guze, PIW, Warszawa.
Bugajski Marian (2004), Jak pachnie rezeda? Lingwistyczne studium zapachów, Oficyna Wydawnicza ATUT, Wrocław.
Douglas Mary (2007), Odszyfrowanie posiłku, w: taż, Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne, Wydawnictwo Marek Derewiecki, Kęty, s. 333–361.
Karłowicz Jan, Kryński Adam, Niedźwiedzki Władysław (1912), Słownik języka polskiego, Kasa im. Mianowskiego, Warszawa.
Levi-Strauss Claude, Trójkąt kulinarny, przeł. Stanisław Cichowicz, https://tinyurl. com/y7sckjkm [dostęp: 1 listopada 2019].
Miodek Jan (2009), Prof. Jan Miodek o rosole, 9 kwietnia, https://tinyurl.com/yc6fkknx [dostęp: 1 listopada 2019].
NCK, Szarlotka, https://tinyurl.com/ycda32xo [dostęp: 2 kwietnia 2020].
Pisarek Walery (2002), Słowa sztandarowe i ich publiczność, Universitas, Kraków.
Rybak Mariusz (2012), Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś, „Studia Humanistyczne AGH”, t. 11/3, s. 211–215.
Stronciwilk Agata (2018), Wspólnota, ciało, polityka: estetyczne i kulturowe konteksty jedzenia w polskiej sztuce współczesnej, UŚ, Katowice (praca doktorska).
Wala Katarzyna, Pietrowiak Kamil (2018), Antropologia zmysłów i sensoryczna etnografia– geneza, założenia, podejścia badawcze, „Etnografia. Praktyki, Teorie, Doświadczenia”, nr 4, s. 14–40.
Walczewska Sławomira (2012), Dygresja: matriarchat domowy, w: taż, Damy, rycerze, feministki, Wydawnictwo eFKa, Kraków (e-book).
Wieczorkiewicz Anna (2014), O wyobraźni kulinarnej i aporiach jedzenia. Kultura uwikłana w konsumpcję, w: Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia, red. Urszula Jarecka, Anna Wieczorkiewicz, Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa, s. 247–268.
Witaszek-Samborska Małgorzata (2005), Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Wydawnictwo Naukowa UAM, Poznań.
Zgółkowa Halina, red. (2002), Praktyczny słownik współczesnej polszczyzn, t. 36, Kurpisz, Poznań.
Licencja
Autorzy
Autor oświadcza, że przysługują mu osobiste i majątkowe prawa autorskie do utworu publikowanego w czasopiśmie „Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza”, oraz że nie są one ograniczone w zakresie objętym umową autorską, oraz że utwór jest dziełem oryginalnym i nie narusza majątkowych lub osobistych praw autorskich innych osób, ani innych praw osób trzecich, w tym dóbr osobistych.
Autor(zy) zachowują pełne prawa do dalszego, swobodnego rozporządzania utworem, udzielając Uniwersytetowi im. Adama Mickiewicza w Poznaniu niewyłącznej i nieodpłatnej licencji CC BY-ND 4.0 Międzynarodowe na korzystanie z utworu bez ograniczeń terytorialnych przez czas nieokreślony na określonych umową autorską polach eksploatacji.
Użytkownicy
Zainteresowani użytkownicy internetu uprawnieni są do korzystania z utworów opublikowanych od 2016 roku w „Poznańskich Studiach Polonistycznych. Serii Językoznawczej” pod następującymi warunkami:
- uznanie autorstwa – obowiązek podania wraz z rozpowszechnionym utworem informacji, o autorstwie, tytule, źródle (odnośniki do oryginalnego utworu, DOI) oraz samej licencji;
- bez tworzenia utworów zależnych – utwór musi być zachowany w oryginalnej postaci, nie można bez zgody twórcy rozpowszechniać np. tłumaczeń, opracowań.
Do wszystkich tekstów opublikowanych przed 2016 r. prawa autorskie są zastrzeżone.
Inne
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu zachowuje prawo do czasopisma jako całości (układ, forma graficzna, tytuł, projekt okładki, logo itp.).