Le rêve communautaire de Marie-Claire Blais. Eschatologie et agapé dans le cycle de 'Soifs'

Main Article Content

Petr Kyloušek

Abstrakt

Marie-Claire Blais seeks to innovate, throughout her career, her 'antimimétique' writing. Her extensive pentalogy - Soifs (1995), Dans la foudre et la lumière (2001), Augustino et le choeur de la destruction (2005), Naissance de Rebecca à l’ère des tourments (2008), Mai au bal des prédateurs (2010) – offers a complex existential questioning of the actual situation of the man. The problem of Evil and Good, which is in the heart of questions and answers, is treated with an original narration, transforming Virginia Woolf’s stream of consciousness. This innovation, however, is rooted in the tradition, namely its baroque poetics and its community orientation, both attached to the affirmation / negation of the catholic heritage that marked Quebec.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Dział
ÉTUDES LITTÉRAIRES

Bibliografia

  1. Blais, M.-C. (1997). Soifs. Montréal: Boréal.
  2. Blais, M.-C. (2001). Dans la foudre et la lumière. Montréal: Boréal.
  3. Blais, M.-C. (2005). Augustino et le choeur de la destruction. Montréal : Boréal.
  4. Blais, M.-C. (2008). Naissance de Rebecca à l'ère des tourments. Montréal: Boréal.
  5. Blais, M.-C. (2010). Mai au bal des prédateurs. Montréal: Boréal.
  6. Belleau, A. (1999). Le romancier fictif. Essai sur la représentation de l'écrivain dans le roman québécois. Québec: Nota bene.
  7. Černý, V. (1996). Až do předsíně nebes: čtrnáct studií o baroku našem i cizím. Praha: Mladá fronta.
  8. Černý, V. (2005). Soustavný přehled obecných dějin a literatury naší vzdělanosti, díl 3. Baroko a klasicismus. Jinočany: H & H.
  9. Kwaterko, J. (1987). Médiation et réfraction idéologique chez Jacques Godbout, Marie-Claire Blais et Jacques Ferron. Montréal: Université de Montréal (CETUQ).
  10. Kyloušek, P. (2011). La poétique baroquisante de Marie-Claire Blais. Voix et Images, XXXVII, no 1 (109), 57-71. http://dx.doi.org/10.7202/1006462ar
  11. Laurent, F. (1986). L'oeuvre romanesque de Marie-Claire Blais. Montréal: Fides.
  12. Mailhot, L. (2005). La littérature québécoise. Montréal: TYPO.