Selected legal aspects of food information in Finland
Journal cover Przegląd Prawa Rolnego, no. 2(37), year 2025
PDF (Język Polski)

Keywords

food labelling
country and place of origin of the product
food information
deposit system
GMO-free
food law

How to Cite

Jackowska, A. (2025). Selected legal aspects of food information in Finland. Przegląd Prawa Rolnego, (2(37), 201–216. https://doi.org/10.14746/ppr.2025.37.2.10

Abstract

This article presents Finnish regulations on food information and attempts to identify those of the solutions presented that could be adopted by Polish legislators. In order to achieve this aim it examines voluntary product origin labelling, the deposit system, alcohol advertising and “GMO-free” labelling. Their analysis leads to the conclusion that Finland has introduced solutions that promote local patriotism and facilitate informed consumer choice by providing detailed information. The author believes that Finnish solutions such as the zero tolerance principle for “GMO-free” labelling and the modern deposit system could serve as good examples for Polish legislators. The introduction of similar solutions in Poland might contribute to improving consumer protection and food quality on the market.

https://doi.org/10.14746/ppr.2025.37.2.10
PDF (Język Polski)

References

Hollo E. (2016), Genetic Technology and Food Safety: Country Report – Finland, w: R. Norer (red.), Genetic Technology and Food Safety, New York. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-23995-8_4

Karlsson T., Mäkelä P., Tigerstedt Ch., Keskimäki I. (2020), The Road to the Alcohol Act 2018 in Finland: A conflict between public health objectives and neoliberal goals, „Health Policy” t. 124, nr 1. DOI: https://doi.org/10.1016/j.healthpol.2019.10.009

Kawko M., Mielniczek B., Perowicz M., Trudnowski P. (2025), Patriotyzm gospodarczy

AD 2025. Rekomendacje i poradnik świadomego konsumenta, Kraków.

Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.

Krakowiak J., Prawo żywnościowe 2019: Oznakowanie „wolne od GMO”, https://codozasady.pl/p/prawo-zywnosciowe-2019-oznakowanie-wolne-od-gmo [dostęp: 8.08.2024].

Krawiec G. (2021), Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Komentarz, Warszawa.

Meulen B.M.J. van der (2009), The System of Food Law in the European Union, „Deakin Law Review” nr 2.

Szymecka-Wesołowska A. (2018), Znakowanie. Prezentacja. Reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, Warszawa.

Wojciechowski P. (2014), Cele prawa żywnościowego, „Studia Iuridica Agraria” t. XII.

Wojciechowski P. (2021), Znakowanie żywności jako instrument realizacji celów prawa żywnościowego – wybrane problemy, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2021.29.2.26

Wojciechowski P. (2023), Oświadczenia środowiskowe dotyczące żywności – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.6