Oświadczenia środowiskowe dotyczące żywności – aspekty prawne
Okładka czasopisma Przegląd Prawa Rolnego, nr 1(32), rok 2023
PDF

Słowa kluczowe

oświadczenia środowiskowe dotyczące żywności
żywność ekologiczna
oznakowanie ekologiczne produktów
nierzetelne oświadczenia środowiskowe

Jak cytować

Wojciechowski, P. (2023). Oświadczenia środowiskowe dotyczące żywności – aspekty prawne. Przegląd Prawa Rolnego, (1(32), 95–116. https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.6

Abstrakt

W artykule zaproponowano definicję oświadczeń środowiskowych dotyczących żywności, wskazano na cele prawa żywnościowego istotne dla tego rodzaju oświadczeń oraz omówiono regulację zarówno z zakresu prawa żywnościowego, jak i prawa konsumenckiego, istotną dla stosowania oświadczeń środowiskowych dotyczących żywności. W konkluzji autor wskazuje, że z uwagi na rozpowszechniające się zjawisko nierzetelnego stosowania oświadczeń środowiskowych przyjęcie regulacji wyznaczających ramy stosowania tego rodzaju oświadczeń w odniesieniu do żywności jest zdecydowanie potrzebne i może przyczynić się do efektywniejszej realizacji celów prawa żywnościowego.

https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.6
PDF

Bibliografia

Aertsens J. (2011), Organic food as an emerging market: Personal determinants of consumption, supply governance and retail strategies (praca doktorska), Department of Agricultural Economics, Ghent University, Gent.

Fert B. (2015), Nierzetelny marketing ekologiczny (greenwashing) – opis zjawiska i próba jego kwalifikacji prawnej, „Przegląd Prawa Ochrony Środowiska” nr 2. DOI: https://doi.org/10.12775/PPOS.2015.023

Górski M., Michalak M. (2012), uwagi do art. 11 TfUE, w: A. Wróbel (red.), Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Komentarz, t. I, Warszawa.

Hasińska I. (2022), Nierzetelny marketing ekologiczny w kontekście warunków produkcji ekologiczne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2022.31.2.5

Kenig-Witkowska M. (2005), Prawo środowiska Unii Europejskiej. Zagadnienia systemowe, Warszawa.

Korzycka- Iwanow M. (2007), Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa.

Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.

Meulen B. van der, Velde M. van der (2008), European Food Law Handbook, Wageningen.

Nowacki M., Przyborowska-Klimczak A. (2012), uwagi do art. 191 TfUE, w: A. Wróbel (red.), Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Komentarz, t. II, Warszawa.

Sieradzka M. (2008), Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym. Komentarz, Warszawa.

Szymecka-Wesołowska A. (2013), objaśnienia do art. 46, w: A. Szymecka-Wesołowska (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.

Szymoniuk B. (2015), Promocja zrównoważonej konsumpcji w wybranych państwach europejskich, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing” nr 13(62).

Tracz M. (2022), Oświadczenia środowiskowe (green claims) przepisy, wytyczne, praktyka, „Food-Lex” nr 1.

Tracz M. (2022), Oświadczenia środowiskowe (green claims) – przepisy, wytyczne, praktyka. Część II, „Food-Lex” nr 2.

Wojciechowski P. (2014), Cele prawa żywnościowego, „Studia Iuridica Agraria” t. XII. DOI: https://doi.org/10.15290/sia.2014.12.04

Wojciechowski P. (2018), Informacja o braku zawartości określonych substancji w żywności w regulacjach prawa żywnościowego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2018.22.1.7

Wojciechowski P. (2021), Znakowanie żywności jako instrument realizacji celów prawa żywnościowego – wybrane problemy, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2021.29.2.26