Abstrakt
W artykule zaproponowano definicję oświadczeń środowiskowych dotyczących żywności, wskazano na cele prawa żywnościowego istotne dla tego rodzaju oświadczeń oraz omówiono regulację zarówno z zakresu prawa żywnościowego, jak i prawa konsumenckiego, istotną dla stosowania oświadczeń środowiskowych dotyczących żywności. W konkluzji autor wskazuje, że z uwagi na rozpowszechniające się zjawisko nierzetelnego stosowania oświadczeń środowiskowych przyjęcie regulacji wyznaczających ramy stosowania tego rodzaju oświadczeń w odniesieniu do żywności jest zdecydowanie potrzebne i może przyczynić się do efektywniejszej realizacji celów prawa żywnościowego.
Bibliografia
Aertsens J. (2011), Organic food as an emerging market: Personal determinants of consumption, supply governance and retail strategies (praca doktorska), Department of Agricultural Economics, Ghent University, Gent.
Fert B. (2015), Nierzetelny marketing ekologiczny (greenwashing) – opis zjawiska i próba jego kwalifikacji prawnej, „Przegląd Prawa Ochrony Środowiska” nr 2. DOI: https://doi.org/10.12775/PPOS.2015.023
Górski M., Michalak M. (2012), uwagi do art. 11 TfUE, w: A. Wróbel (red.), Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Komentarz, t. I, Warszawa.
Hasińska I. (2022), Nierzetelny marketing ekologiczny w kontekście warunków produkcji ekologiczne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2022.31.2.5
Kenig-Witkowska M. (2005), Prawo środowiska Unii Europejskiej. Zagadnienia systemowe, Warszawa.
Korzycka- Iwanow M. (2007), Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa.
Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.
Meulen B. van der, Velde M. van der (2008), European Food Law Handbook, Wageningen.
Nowacki M., Przyborowska-Klimczak A. (2012), uwagi do art. 191 TfUE, w: A. Wróbel (red.), Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Komentarz, t. II, Warszawa.
Sieradzka M. (2008), Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym. Komentarz, Warszawa.
Szymecka-Wesołowska A. (2013), objaśnienia do art. 46, w: A. Szymecka-Wesołowska (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.
Szymoniuk B. (2015), Promocja zrównoważonej konsumpcji w wybranych państwach europejskich, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing” nr 13(62).
Tracz M. (2022), Oświadczenia środowiskowe (green claims) przepisy, wytyczne, praktyka, „Food-Lex” nr 1.
Tracz M. (2022), Oświadczenia środowiskowe (green claims) – przepisy, wytyczne, praktyka. Część II, „Food-Lex” nr 2.
Wojciechowski P. (2014), Cele prawa żywnościowego, „Studia Iuridica Agraria” t. XII. DOI: https://doi.org/10.15290/sia.2014.12.04
Wojciechowski P. (2018), Informacja o braku zawartości określonych substancji w żywności w regulacjach prawa żywnościowego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2018.22.1.7
Wojciechowski P. (2021), Znakowanie żywności jako instrument realizacji celów prawa żywnościowego – wybrane problemy, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2021.29.2.26
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Paweł Wojciechowski
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.