Stosowanie oznaczeń artykułów rolno-spożywczych na przykładzie sera feta i jego niedozwolonych zamienników
PDF

Słowa kluczowe

jakość handlowa
urzędowa kontrola żywności
zafałszowany artykuł rolno-spożywczy
podmiana asortymentowa
ser feta

Jak cytować

Serlikowska, A. (2024). Stosowanie oznaczeń artykułów rolno-spożywczych na przykładzie sera feta i jego niedozwolonych zamienników. Przegląd Prawa Rolnego, (2(35), 175–189. https://doi.org/10.14746/ppr.2024.35.2.12

Abstrakt

Celem artykułu jest ustalenie, na przykładzie kontroli nazewnictwa potraw z serem feta i jego niedozwolonymi zamiennikami, czy działania właściwych organów urzędowych kontroli realizują cele określone przepisami prawa krajowego oraz unijnego, w szczególności czy oznaczenia w treściach decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne nie wprowadzają w inny błąd, oraz próba odpowiedzi na pytanie czy przejęcie kompetencji Inspekcji Handlowej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyniosło zmiany w zakresie stosowanego przez podmioty prowadzące punkty gastronomiczne nazewnictwa potraw. Autorka w pierwszej kolejności analizuje wymogi prawodawstwa krajowego i unijnego dotyczące oznakowania potraw, których składnik stanowi ser Feta. Następnie ukazuje konsekwencje związane z niewłaściwym informowaniem o oznakowaniu w postaci administracyjnych kar pieniężnych za wprowadzenie do obrotu produktów o niewłaściwej jakości handlowej lub zafałszowanych. W rezultacie stwierdza, że nazewnictwo stosowane przez właściwe organy urzędowej kontroli żywności w decyzjach administracyjnych oraz w komunikatach kierowanych do mediów nie sprzyja kształtowaniu świadomości konsumenckiej oraz pogłębianiu zaufania u przedsiębiorców. Wręcz przeciwnie, nie wskazując właściwej nazwy produktu stanowiącego podmianę sera feta na inny produkt lub podając jedynie nazwę fantazyjną, naraża przedsiębiorców na inną administracyjną karę pieniężną, co nie zmieniło się istotnie po przejęciu kompetencji Inspekcji Handlowej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

https://doi.org/10.14746/ppr.2024.35.2.12
PDF

Bibliografia

Łata M. (2020), Adresat reklamy żywności: wybrane problemy prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2020.26.1.6

Serlikowska A. (2013), Rola Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jako organu urzędowej kontroli żywności, „Przegląd Prawa Publicznego” nr 9.

Suska A. (2022), Znakowanie żywności jako forma administracyjnoprawnej ochrony konsumenta, „Studia Iuridica” nr 95. DOI: https://doi.org/10.31338/2544-3135.si.2022-95.25

Szreniawska M. (2018), Urzędowe kontrole żywności, „Przegląd Prawno-Ekonomiczny” nr 43.

Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2018), Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, Warszawa.

Witkowski S. (2015), Definicja artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego, zawarta w art. 3 pkt 10 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych – wykładnia i ocena jej przydatności, „Kwartalnik Prawa Publicznego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.21697/kpp.2015.13.1.02

Wojciechowski P. (2008), Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, Warszawa.

Wojciechowski P. (2015), Model odpowiedzialności administracyjnej w prawie żywnościowym, Warszawa.

Wojciechowski P. (2018), Informacja o braku zawartości określonych substancji w żywności w regulacjach prawa żywnościowego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2018.22.1.7