„Kao misnik” i „kao Turci iz Smail-age”. A Function of Food in the Modern and Postmodern Narration of The Better Half of Courage by Ivan Slamnig
Main Article Content
Abstract
Downloads
Article Details
Authors
The authors of the articles accepted for publication in the journal Poznańskie Studia Slawistyczne are obliged to fill up the contract for providing the journal free licence (along with sub-licence CC) to works. The contract should be also signed by the authors and sent back to the editorial board of the journal.
Under the terms of the contract, the authors of the texts published in the journal Poznańskie Studia Slawistyczne provide the University of Adam Mickiewicz in Poznań with a non-exclusive free licence and allow the aforementioned institution to use the sub-licence Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY). (under 10.2020: Attribution-NoDerivatives 4.0 International CC BY-ND 4.0).
Users
The Internet users are eligible for using the works published in Poznańskie Studia Slawistyczne from 2015 under the following conditions:
- recognition of the authorship: the popularized work must contain information about the author, title, source (references to the original work, DOI) and licence.
The copyright to the texts published before 2015 is reserved.
Other
The University of Adam Mickiewicz in Poznań holds the right for the entire journal (its segmentation, graphical form, title, cover design, logo, etc.).
References
- Bauman, Z. (1994). Ponowoczesne wzory osobowe. W: Z. Bauman. Dwa szkice o moralności ponowoczesnej. Warszawa: Instytut Kultury, s. 7–39.
- Chevalier, J., Gheerbrant, A. (1983). Rječnik simbola: mitovi, sni, običaji, geste, oblici, likovi, boje, brojevi. Przeł. A. Buljan, D. Bučan, F. Vučak, M. Vekarić, N. Grujić. Zagreb: NZMH, Mladost.
- Donat, B. (1978). U susret drugoj polovici hrabrosti. W: Brbljava Sfinga. Kronika hrvatskog poratnog romana. Zagreb: Znanje, s. 133–137.
- Douglas, M. (2007). Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne. Przeł. E. Klekot. Kęty: Wydawnictwo Marek Derewiecki.
- Flaker, A. (1983). Proza u trapericama. Zagreb: Sveučilišna naklada Liber.
- Freudenberg, O. (2009). Semantyka kultury. Przeł. A. Pomorski. Kraków: Universitas.
- Grgić, K. (2010). Slamnigov postmoderni bijeg. „Dani Hvarskoga kazališta: Građa i rasprave o hrvatskoj književnosti i kazalištu”, vol. 36, nr 1, s. 262–288.
- Jukić, T. (2006). Zelene, gorke, namještene: povijest (i) granice u Slamnigovoj „Boljoj polovici hrabrosti”. W: Čovjek, prostor, vrijeme. Književnoantropološke studije iz hrvatske književnosti. Red. Ž. Benčić, D. Fališevac. Zagreb: Disput, s. 367–388.
- Kirshenblatt-Gimblett, B. (1999). Playing to the Senses: Food as a Performance Medium. „Performance Research”, vol. 4, issue 1, s. 1–30. http://www.nyu.edu/classes/bkg/issues/food-pr6.htm. 2.09.2015.
- Lévi-Strauss, C. (2008). Trójkąt kulinarny. W: Antropologia ciała. Zagadnienia i wybór tekstów. Red. M. Szpakowska. Przeł. S. Cichowicz. Warszawa: WUW.
- Łeńska-Bąk, K. (2010). O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Opole: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.
- Małczak, L. (2007). O nowoczesnych i ponowoczesnych wzorach osobowych w „Lepszej połowie odwagi” Ivana Slamniga. W: Nasza środkowoeuropejska ars combinatoria. Red. K. Pieniążek-Marković, G. Rem, B. Zieliński. Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM, s. 265–273.
- Milanja, C. (1996). Hrvatski roman 1945.–1990. Zagreb: Zavod za znanost o književnosti FF.
- Milanja, C. (2001). Hrvatska književnost i postmoderna na primjeru Slamnigova romana, „Književna revija”, 1–2, s. 42–48.
- Montanari, M. (2011). Hrana kao kultura. Przeł. A. Grbac, V. Papić, P. Petrač, I. Sršen. Zagreb: Sandorf.
- Nemec, K. (2003). Povijest hrvatskog romana od 1945. do 2000. Zagreb: Školska knjiga.
- Slamnig, I. (1976). Lepsza połowa odwagi. Przeł. A. Dukanović. Warszawa: PIW.
- Slamnig, I. (1998). Bolja polovica hrabrosti. W: Relativno naopako. Wyb. i przedmowa P. Pavličić. Zagreb: Mozaik knjiga, s. 281–386.
- Tadić-Šokac, S. (2009). Metatekstualni postupci u romanu „Bolja polovica hrabrosti” Ivana Slamniga. „Fluminensia”, 21, nr 2, s. 91–113.
- Toussaint-Samat, M. (2008). Historia naturalna i moralna jedzenia. Przeł. A.B. Matusiak, M. Ochab. Warszawa: WAB.