Przykłady kooperatyw spożywczych w Polsce jako laboratorium inicjatyw społecznościowych
PDF

Słowa kluczowe

community initiatives
community institutions
public pedagogy
constructing the common good

Jak cytować

Skrzypczak, B. . (2020). Przykłady kooperatyw spożywczych w Polsce jako laboratorium inicjatyw społecznościowych. Kultura-Społeczeństwo-Edukacja, 18(2), 55–67. https://doi.org/10.14746/kse.2020.18.3.1

Abstrakt

The paper discusses new forms of social collaboration that have been actively developing in cities for a number of years now. The text analyses the form of social interactions that the author has defined as a community institution. Applying this cognitive category to a reflection on a specific example – a food cooperative – made it possible to capture the characteristic features of a community self-organisation mechanism. Discovering the institutional aspects of the discussed phenomenon made it possible to observe that community collaboration involves an educational process of constructing the common good and consequently – a major potential of pedagogical impact and significant impact on local public policies.

https://doi.org/10.14746/kse.2020.18.3.1
PDF

Bibliografia

Bauman Z. (2003), Razem czy osobno, Kraków.

Beck U., Giddens A., Lash S. (2009), Modernizacja refleksyjna. Polityka, tradycja i estetyka w porządku społecznym nowoczesności, Warszawa.

Bendyk E., Hausner J., Kudłacz M. (2016), Miasto-idea – nowe podejście do rozwoju miast, Kraków.

Bilewicz A. (2015), Samoograniczająca się zmiana? Kooperatywy spożywcze w Polsce, „Nowy Obywatel”, http://nowyobywatel.pl/2015/05/06/samoograniczajaca-sie-zmiana-kooperatywy-spozywcze-w-polsce/ [dostęp: 20.04.2019].

Bińczyk E. (2013), (Post)konstruktywizm na temat technonauki, „Avant”, vol. 4, no. 1.

Bollier D. (2014), The Commons. Dobro wspólne dla każdego, Zielonka.

Chimiak G., Iwińska K. (red.) (2014), Krajobraz społecznościowy, Warszawa.

Dymara B. (2014), Źródła, cechy i perspektywy pedagogiki współbycia, w: Dziecko w świecie innowacyjnej edukacji, współdziałania i wartości, t. 1, red. U. Szuścik, O. Oelszlaeger-Kosturek, Katowice.

Granosik M. (2013), Praca socjalna – analiza instytucjonalna z perspektywy konwersacyjnej, Łódź.

Illich I. (1981), Shadow Work, Boston.

Kłosińska M. (2010), Granice miejskości, „Antropos”, 14/15, https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/6892/klosinska_granice-miejskosci_anthropos_2010.PDF?sequence=1&isAllowed=y [dostęp: 15.04.2017].

Linebaugh P. (2008), The Magna Carta Manifesto: Liberties and Commons for All, Berkeley.

Mocek S., Skrzypczak B. (red.) (2015), Efekt motyla. Scenariusze rozwoju sektora społecznościowego w Polsce, Warszawa.

North D.C. (1986), The New Institutional Economics, „Journal of Institutional and Theoretical Economics”, vol. 142.

Novak M. (1998), Wolne osoby i dobro wspólne, Kraków.

Ostrom E. (2012), Instytucje i środowisko, „Zarządzanie Publiczne”, nr 2 (20).

Potkańska D. (2014), Zmierzch epoki tradycyjnego konsumenta, czyli jak wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczych w Polsce – przykład Warszawy, http://docplayer.pl/13473092-Dominika-potkanska-zmierzch-epoki-tradycyjnego-konsumenta-czyli-jak-wspolne-zakupy-ekologicznej-zywnosci-ksztaltuja-tozsamosc-spoleczna-mlodych.html [dostęp: 02.03.2018].

Ritzer G. (1997), Makdonaldyzacja społeczeństwa, Warszawa.

Schütz A. (2008), O wielości światów. Szkice z socjologii fenomenologicznej, Kraków.

Skrzypczak B. (2016a), Współczynnik społecznościowy – edukacyjne (re)konstruowanie instytucji społecznościowych w perspektywie pedagogiki społecznej, Toruń.

Skrzypczak B. (2016b), Pomiędzy społecznym a publicznym – nowa przestrzeń edukacji i refleksji, „Pedagogika Społeczna”, nr 3 (61).

Skrzypczak B., Urbańska A. (2016), Kooperatywa spożywcza jako instytucja społecznościowa. Studium przypadku, Warszawa.