Bunt i nostalgia. Filmy dokumentalne o festiwalu w Jarocinie

Main Article Content

Stanisław Bitka

Abstrakt

The aim of the article is to present and attempt to classify documentary films about the Jarocin music festival. The films are conventionally divided into those shot during the 1980s editions and those created in our century, which describe them festival in retrospect. By analyzing selected works, the author draws attention to whether and how the approach to the subject and the form of the film change over the years.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Dział
A Wander through the Themes
Biogram autora

Stanisław Bitka

Stanisław Bitka – doktorant w Instytucie Filmu Mediów i Sztuk Audiowizualnych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Do jego zainteresowań badawczych należą: muzyka w filmie, dokumenty muzyczne, kino amerykańskie i irańskie. Publikował m.in. w „Przestrzeniach Teorii” i „Kulturze Popularnej”.ORCID 0000–0002–3824–310X.

Bibliografia

  1. Brendan B.M., Rockumentary: Style & Sound in a Documentary Genre, Montreal 2011
  2. Brylewski R., Księżyk R., Kryzys w Babilonie, Kraków 2012
  3. Hendrykowski M., Słownik terminów filmowych, Poznań 1994
  4. Historia polskiego filmu dokumentalnego (1945–2011), red. M. Hendrykowska, Poznań 2015
  5. Metody dokumentalne w filmie, red. D. Rode, M. Pieńkowski, Łódź 2013
  6. Przylipiak M., Kino bezpośrednie, Gdańsk 2013
  7. Reynolds S., Retromania. Jak popkulultura żywi się własną przeszłością. przeł. F. Łobodziński, Warszawa 2018
  8. Witkowski K.G., Grunt to Bunt. Rozmowy o Jarocinie, Poznań 2011–2015
  9. Źródła internetowe
  10. http://czaskultury.pl/czytanki/jarocin-restudy/
  11. http://www.jarocin-festiwal.com
  12. Wybrana filmografia
  13. Jarocin 82 (1982) reż. Paweł Karpiński
  14. Film o pankach (1983) reż. Mariusz Treliński
  15. Jarocin 84 (1984) reż. Andrzej Królak
  16. Po drugiej stronie rampy (1984) reż. Wiesław Szlachciak
  17. To tylko rock (1984) reż. Paweł Karpiński
  18. Fala (1985) reż. Piotr Łazarkiewicz
  19. Moja krew, twoja krew (1986) reż. Andrzej Kostenko
  20. Tilt. Moje Oko (1986) Robakowski
  21. Jarocin ’87 (1987) reż. Andrzej Wolf
  22. Diabelskie Nasienie (1990) reż. Franciszek Trzeciak.
  23. Czapka dla skina (1991) reportaż telewizyjny
  24. Przestań się lękać. Jarocin 1991 (1991) reportaż telewizyjny
  25. Dzieci Jarocina (2000) reż. Petro Aleksowski
  26. Skansen (2006) reż. Rafał Żurek
  27. Wydział śledczy IPN: Jarocin (2008) reż. Marian Więcław
  28. Jarocin – historia rockiem pisana, czyli 30 lat festiwalu (2010) reż. Dorota Tuńska
  29. Podróż w czasie. Jarocin 1987 (2014) reż. Andrzej Wolf
  30. Jarocin. Po co wolność (2016) reż. Leszek Gnoiński
  31. Powracająca Fala (2017) reż. Michał Wiraszko
  32. Odcinki seriali
  33. Historia polskiego rocka, (2008) odc. Ku przyszłości reż. Leszek Gnoiński
  34. Dziewczyny karabiny; Wiatr wieje tam gdzie chce, Wehikuł Czasu (2013) reż. Leszek Gnoiński, Wojciech Słota
  35. IPN TV Z filmoteki Bezpieki (2014) odc. 9 Jarocin reż. Cezary Gmyz