Wprowadzanie nowej żywności na rynek unijny w świetle rozporządzenia nr 2015/2283
Main Article Content
Abstrakt
Do niedawna wprowadzanie nowej żywności na rynek UE było regulowane głównie rozporządzeniem (WE) nr 258/97. Rozwiązania zawarte w tym akcie były jednak krytykowane. W konsekwencji od 1 stycznia 2018 r. zostało ono zastąpione rozporządzeniem nr 2015/2283. W artykule starano się odpowiedzieć na pytanie, czy i w jakim stopniu nowe rozwiązania ułatwiają wprowadzanie nowej żywności na rynek UE, zapewniając jednocześnie wysoki poziom ochrony zdrowia i życia konsumentów oraz interesy gospodarcze. Zdaniem autora rozporządzenie nr 2015/2283 wnosi wiele zmian mających ułatwić wprowadzanie na rynek UE nowej żywności. Jednak dopiero praktyka wynikająca ze stosowania przyjętych rozwiązań przesądzi o skuteczności otwarcia unijnego rynku żywności na bezpieczne innowacje.
Downloads
Article Details

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Zgodnie z polityką wdrożenia licencji CC na UAM w Poznaniu oraz warunkami określonymi w oświadczeniu o udzielenie nieodpłatnej licencji do utworów z zobowiązaniem do udzielania sublicencji CC.
Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.
Bibliografia
- Amanor-Boadu V. (2004), Post-market surveillance model for potential human health effects of novel foods, „Food Policy” nr 29.
- Ballke Ch. (2014), Die neue Novel Food-Verordnung – Reform 2.0, „ZLR. Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“ nr 4.
- Delewski M., Grube M., Karsten J. (2016), Novel-Food-Verordnung. Fragen & Antworten, Hamburg.
- Gerstberger I. (2011), Innovationen durch Lebensmittel aus anderen Kulturkreisen, „ZLR. Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“ nr 4.
- Groβ D. (2001), Die Produktzulassung von Novel Food, Berlin.
- Huggett A.C., Conzelmann C. (1997), EU regulation on novel foods: Consequences for the food industry, „Trends in Food Science & Technology" nr 8.
- Leśkiewicz K. (2013), Prawne aspekty nanotechnologii w produkcji żywności i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2.
- Loosen P. (2016), Die neue Novel Food-Verordnung – Übersicht und erste Bewertung, „ZLR. Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“ nr 1.
- Marrani D. (2012), Nanofoods e Novel foods nella legislazione alimentare dell'Unione europea, „Diritto Comunitario e Degli Scambi Internazionali” nr 3.
- Marrani D. (2013), Nanotechnologies and Novel Foods in European Law, „Nanoethics” nr 7.
- Meulenv B. van der, Velde M. van der (2009), European Food Law Handbook, Wageningen.
- Meyer A.H. (2002), Gen Food Novel Food. Recht neuartiger Lebensmittel, Monachium.
- Osęka G., Prokop J. (2016), Nowa żywność. Procedura rejestracyjna w okresie przejściowym, „Przemysł Spożywczy” t. 70.
- Schroeter K.A. (1997), Anwendungsprobleme der Novel Food-Verordnung, „ZLR. Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“ nr 4.
- Schroeter K.A. (1999), Verfahrensrechtliche Regelungen der Novel Food-Verordnung, w: R. Streinz (red.), Neuartige Lebensmittel. Problemaufriß und Lösungsansätze, Bayreuth.
- Sokołowski Ł.M. (2017), Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny, Poznań.
- Sokołowski Ł.M. (2018), Some comments on the new regulation of novel foods, „CEDR Journal of Rural Law” nr 1.
- Stankiewicz D. (2014), Nowa żywność, „Analizy BAS” nr 13.
- Streinz R. (1998), Anwendbarkeit der Novel Food-Verordnung und Definition von Novel Food, „ZLR. Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“ nr 1.