Abstract
The considerations presented in this article are an attempt to compare and evaluate the manner in which Poland and Germany counteract food waste. Food waste is a global problem but measures to mitigate it should be taken already at the regional and even local levels. While Poland has implemented a specific legal regulation to control food waste, there is no such specific regulation in Germany. As a matter of fact neither in Poland nor in Germany nor throughout the whole EU there exist regulations that would make it possible to counteract food waste effectively and comprehensively. Moreover, without the participation and involvement of societies, no regulations will be truly effective because the largest proportion of the waste occurs at the food consumption stage, where the possibility of the legislator’s interference is very limited. The German initiatives and experience in this field may be worth following.
References
Banaszak B. (2012), Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej. Komentarz, Warszawa, SIP Legalis.
Budzinowski R. (2015), Współczesne wyzwania związane z żywnością i ich rola w kształtowaniu polityki rolnej i prawa rolnego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2.
Bundesministerium für Ernährungund Landwirtschaft (2019), Nationale Strategie zur Reduzierung der Lebensmittelverschwendung, Berlin.
Grube M. (2020), „Fridays for Future” und das Lebensmittelrecht – Zielkonflikte: Wenn das Lebensmittelrecht einer nachhaltigen Wirtschaft im Wege steht, „Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht” nr 2.
Hauser R., Niewiadomski Z., Wróbel A. (red.) (2018), Publiczne prawo gospodarcze. System Prawa Administracyjnego, t. 8A, Warszawa.
Leśkiewicz K. (2015), Prawne aspekty przeciwdziałania marnowaniu żywności, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2.
Mettke T. (2017), Die groβe Verschwendung, „Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht” nr 6.
Meyer A.H. (2013), Verschwendung, Lebensmittel-Verschwendung: eine moralinsaure Kampagne, w: M. Girnau (red.), Festschrift für Matthias Horst, Hamburg.
Sokołowski Ł.M. (2020), The placing of novel foods on the EU market in the light of new EU regulations, Poznań.
Vaqué L.G. (2015), Food Loss and Waste in the European Union: A New Challenge for the Food Law?, „European Food and Feed Law Review” nr 1.
Wiemers M. (2017), Das Problem der Lebensmittelverschwendung, „Behr’s Jahrbuch”.
License
Copyright (c) 2022 Łukasz Mikołaj Sokołowski
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.