Zrównoważone systemy żywnościowe w kontekście reformy Wspólnej Polityki Rolnej – aspekty prawne
PDF

Słowa kluczowe

zrównoważone systemy żywnościowe
produkcja żywności
Wspólna Polityka Rolna
rolnictwo
prawo rolne

Jak cytować

Leśkiewicz, K. . (2020). Zrównoważone systemy żywnościowe w kontekście reformy Wspólnej Polityki Rolnej – aspekty prawne. Przegląd Prawa Rolnego, (2(27), 75–85. https://doi.org/10.14746/ppr.2020.27.2.4

Abstrakt

Celem artykułu jest wstępne ustalenie, czy projektowane założenia Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021–2027 można uznać za sprzyjające celom zrównoważonych systemów żywnościowych ujętym w strategii Komisji Europejskiej „Od pola do stołu”. Zdaniem autorki niektóre cele Wspólnej Polityki Rolnej zawarte w TFUE korespondują z założeniami zrównoważonych systemów żywnościowych ujętymi w omówionym dokumencie – strategii „Od pola do stołu” . Ostateczna ocena tego, czy nowa Wspólna Polityka Rolna przyniesie efekty w obszarze budowania zrównoważonych systemów żywnościowych będzie wymagać odwołania się nie tylko do przyszłej regulacji prawnej, odpowiadającej kolejnemu okresowi finansowania, ale także do skutków jej stosowania w przyszłości. Radykalna zmiana kierunku Wspólnej Polityki Rolnej i realizacja celów zrównoważonego rozwoju może doprowadzić do konfrontacji i konkurencji instrumentów wsparcia dochodów rolniczych z instrumentami ochrony środowiska, w tym klimatu, kosztem tych ostatnich.

https://doi.org/10.14746/ppr.2020.27.2.4
PDF

Bibliografia

Bosek L. (2016), Komentarz do art. 5, w: M. Safjan, L. Bosek (red.), Konstytucja RP, t. I: Komentarz do art. 1–86, Warszawa.

Budzinowski R., Suchoń A. (2015), Relacja gospodarstwa rolnego i przedsiębiorstwa rolnego w świetle publicznych mechanizmów ich wspierania, w: P. Litwiniuk (red.), Prawne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej, Warszawa.

Cristiani E. (2018), Modelli di agricoltura “sostenibile” con particolare attenzione al settore vitivinicolo, w: R. Budzinowski (red.), XV World Congress of Agricultural Law. Contemporary Challenges of Agricultural Law: Among Globalization, Regionalization and Locality, Poznań.

Górski M. (2018), Konwencja klimatyczna, w: M. Górski (red.), Prawo ochrony środowiska, Warszawa.

Król M.A. (2013), Ekologizacja Wspólnej Polityki Rolnej, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing” nr 10(59).

Leśkiewicz K. (2012), Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1(10).

Srogosz T. (2020), Systemy żywnościowe w kontekście Zrównoważonych Celów Rozwoju – kilka uwag w czasie pandemii, „Przegląd Prawa Publicznego” nr 6.

Żuchowska-Grzywacz M. (2018), Zrównoważony produkt żywnościowy w systemie prawa – fakt czy życzenie?, „Problemy Jakości” nr 12.