Abstrakt
Celem rozważań jest odpowiedź na pytanie, na ile unijne regulacje zamówień publicznych pozwalają na zastosowanie kryteriów udzielenia zamówienia, które umożliwiałyby dostawy żywności lokalnie wytworzonej lub z krótkich łańcuchów dostaw. Dyrektywa 2014/24/UE w sprawie zamówień publicznych przewiduje stosowanie w zamówieniach kryteriów obejmujących aspekty środowiskowe, jakościowe lub społeczne w celu zapewnienia najkorzystniejszej ekonomicznie oferty pod względem relacji jakości do ceny. Uwzględnienie tych aspektów przesądza o „zielonych” lub „zrównoważonych” zamówieniach. Wśród aspektów jakościowych i środowiskowych możliwe jest określenie kryteriów, takich jak produkty z krótkich łańcuchów lub z bezpośrednich dostaw, dzięki którym żywność lokalna może być przedmiotem „zielonych” i „zrównoważonych” zamówień publicznych.
Bibliografia
Budzinowski R. (2008), Problemy ogólne prawa rolnego. Przemiany podstaw legislacyjnych i koncepcji doktrynalnych, Poznań.
Bordalo Faustino P. (2014), Award Criteria in the EU Directive on Public Procurement, „Public Procurement Law Review” issue 3.
European Committee of the Regions (2018), Sustainable public procurement of food, https://data.europa.eu/doi/10.2863/1187.
FAO (2021), Alliance of Bioversity International and CIAT and Editora da UFRGS. 2021. Public food procurement for sustainable food systems and healthy diets, Vol. 1, Rome, https://doi.org/10.4060/cb7960en.
Faracik B., Szymonek J. (2015), Zrównoważone zamówienia publiczne w Polsce. Możliwości, bariery, strategie, Warszawa.
Hartung W., Bagłaj M., Michalczyk T., Wojciechowski M., Krysa J., Kuźma K. (2015), Dyrektywa 2014/24/UE w sprawie zamówień publicznych. Komentarz, Warszawa.
Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów (2020), Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego, Bruksela, COM(2020) 381 final.
Lemke M. (1999), Zamówienia publiczne w Unii Europejskiej. Dyrektywy dotyczące zamówień publicznych na usługi, dostawy i roboty budowlane, Warszawa.
Molin E., Martin M., Björklund A. (2021), Addressing Sustainability within Public Procurement of Food: A Systematic Literature Review, „Sustainability” t. 13, nr 23, 13395.
New EU-procurement rules to ensure better quality and value for money, http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20140110IPR32386/new-eu-procurement-rules-to-ensure-better-quality-and-value-for-money [dostęp: 9.02.2022].
Nuzzo B., Plebanek E., Szostak R. (2020), Odpowiedzialność osobista urzędników w zamówieniach publicznych, Warszawa.
Pawelec J. (2017), Dyrektywa 2014/23/UE w sprawie udzielania koncesji. Dyrektywa 2014/24/UE w sprawie zamówień publicznych. Dyrektywa 2014/25/UE w sprawie udzielania zamówień przez podmioty działające w sektorach gospodarki wodnej, energetyki, transportu i usług pocztowych. Komentarz, Warszawa.
Sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady (2013) w sprawie systemu etykietowania dotyczącego rolnictwa lokalnego i sprzedaży bezpośredniej, Bruksela, COM(2013) 866.
Swensson L.F.J., Hunter D., Schneider S., Tartanac F. (2021), Public food procurement as a game changer for food system transformation, „The Lancet” t. 5, nr 8.
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Anna Kapała
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.