Zakłady żywienia zbiorowego – pojęcie, klasyfikacja, status prawny prawny
PDF

Słowa kluczowe

zakład
zakład żywienia zbiorowego
zakład żywienia zbiorowego typu otwartego
zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego
żywienie zbiorowe

Jak cytować

Fornalik, A. (2023). Zakłady żywienia zbiorowego – pojęcie, klasyfikacja, status prawny prawny. Przegląd Prawa Rolnego, (1(32), 161–177. https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.9

Abstrakt

Celem rozważań jest ustalenie treści pojęcia „zakłady żywienia zbiorowego”, dokonanie klasyfikacji tych zakładów oraz określenie ich statusu prawnego. Realizując tak określony cel, analizie zostały poddane m.in. pojęcia: „zakład”, „zakład żywienia zbiorowego”, „zakład żywienia zbiorowego typu otwartego”, „zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego” oraz „przedsiębiorstwo spożywcze”. W świetle prawa żywnościowego można wyróżnić zakłady żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego. To rozróżnienie jest dość uproszczone, gdyż zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego stanowi jedynie fragment działalności określonej jednostki. W konkluzji Autorka wskazuje m.in. na niejednorodność omawianego pojęcia w porządku prawa krajowego i unijnego, ale także na zróżnicowanie pozostałych pojęć związanych z funkcjonowaniem zakładów żywienia zbiorowego. Objęcie wszystkich zakładów żywienia zbiorowego jedną definicją jest zabiegiem ryzykownym, gdy weźmie się pod uwagę, że każdy z takich zakładów wykazuje pewną swoistość w działalności żywieniowej. Ponadto przepisy prawa żywnościowego nie regulują zasad funkcjonowania poszczególnych jednostek jako zakładów żywienia zbiorowego.

https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.9
PDF

Bibliografia

Gertig H., Gawęcki J. (2014), Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny, Warszawa.

Leśkiewicz K. (2020), Prawo żywnościowe, Warszawa.

Leśkiewicz K. (2022), Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.

Kołłajtis-Dołowy A., Kozłowska K., Pietruszka B. (2017), Żywienie i usługi gastronomiczne, cz. IV: Zasady żywienia, Warszawa.

Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.

Sokołowski Ł. M. (2014), Procedura dokonywania zmian w rejestrze zakładów żywnościowych – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2014.14.1.12

Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2013), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.

Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2018), Znakowanie. Prezentacja. Reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, Warszawa.

Taczanowski M. (2007), Prawo żywnościowe, Warszawa.