Abstrakt
Celem rozważań jest ustalenie treści pojęcia „zakłady żywienia zbiorowego”, dokonanie klasyfikacji tych zakładów oraz określenie ich statusu prawnego. Realizując tak określony cel, analizie zostały poddane m.in. pojęcia: „zakład”, „zakład żywienia zbiorowego”, „zakład żywienia zbiorowego typu otwartego”, „zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego” oraz „przedsiębiorstwo spożywcze”. W świetle prawa żywnościowego można wyróżnić zakłady żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego. To rozróżnienie jest dość uproszczone, gdyż zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego stanowi jedynie fragment działalności określonej jednostki. W konkluzji Autorka wskazuje m.in. na niejednorodność omawianego pojęcia w porządku prawa krajowego i unijnego, ale także na zróżnicowanie pozostałych pojęć związanych z funkcjonowaniem zakładów żywienia zbiorowego. Objęcie wszystkich zakładów żywienia zbiorowego jedną definicją jest zabiegiem ryzykownym, gdy weźmie się pod uwagę, że każdy z takich zakładów wykazuje pewną swoistość w działalności żywieniowej. Ponadto przepisy prawa żywnościowego nie regulują zasad funkcjonowania poszczególnych jednostek jako zakładów żywienia zbiorowego.
Bibliografia
Gertig H., Gawęcki J. (2014), Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny, Warszawa.
Leśkiewicz K. (2020), Prawo żywnościowe, Warszawa.
Leśkiewicz K. (2022), Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.
Kołłajtis-Dołowy A., Kozłowska K., Pietruszka B. (2017), Żywienie i usługi gastronomiczne, cz. IV: Zasady żywienia, Warszawa.
Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.
Sokołowski Ł. M. (2014), Procedura dokonywania zmian w rejestrze zakładów żywnościowych – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2014.14.1.12
Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2013), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.
Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2018), Znakowanie. Prezentacja. Reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, Warszawa.
Taczanowski M. (2007), Prawo żywnościowe, Warszawa.
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Aneta Fornalik
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.