Zakłady żywienia zbiorowego – pojęcie, klasyfikacja, status prawny prawny
Okładka czasopisma Przegląd Prawa Rolnego, nr 1(32), rok 2023
PDF

Słowa kluczowe

zakład
zakład żywienia zbiorowego
zakład żywienia zbiorowego typu otwartego
zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego
żywienie zbiorowe

Jak cytować

Fornalik, A. (2023). Zakłady żywienia zbiorowego – pojęcie, klasyfikacja, status prawny prawny. Przegląd Prawa Rolnego, (1(32), 161–177. https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.9

Abstrakt

Celem rozważań jest ustalenie treści pojęcia „zakłady żywienia zbiorowego”, dokonanie klasyfikacji tych zakładów oraz określenie ich statusu prawnego. Realizując tak określony cel, analizie zostały poddane m.in. pojęcia: „zakład”, „zakład żywienia zbiorowego”, „zakład żywienia zbiorowego typu otwartego”, „zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego” oraz „przedsiębiorstwo spożywcze”. W świetle prawa żywnościowego można wyróżnić zakłady żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego. To rozróżnienie jest dość uproszczone, gdyż zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego stanowi jedynie fragment działalności określonej jednostki. W konkluzji Autorka wskazuje m.in. na niejednorodność omawianego pojęcia w porządku prawa krajowego i unijnego, ale także na zróżnicowanie pozostałych pojęć związanych z funkcjonowaniem zakładów żywienia zbiorowego. Objęcie wszystkich zakładów żywienia zbiorowego jedną definicją jest zabiegiem ryzykownym, gdy weźmie się pod uwagę, że każdy z takich zakładów wykazuje pewną swoistość w działalności żywieniowej. Ponadto przepisy prawa żywnościowego nie regulują zasad funkcjonowania poszczególnych jednostek jako zakładów żywienia zbiorowego.

https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.9
PDF

Bibliografia

Gertig H., Gawęcki J. (2014), Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny, Warszawa.

Leśkiewicz K. (2020), Prawo żywnościowe, Warszawa.

Leśkiewicz K. (2022), Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.

Kołłajtis-Dołowy A., Kozłowska K., Pietruszka B. (2017), Żywienie i usługi gastronomiczne, cz. IV: Zasady żywienia, Warszawa.

Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.

Sokołowski Ł. M. (2014), Procedura dokonywania zmian w rejestrze zakładów żywnościowych – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2014.14.1.12

Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2013), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.

Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2018), Znakowanie. Prezentacja. Reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, Warszawa.

Taczanowski M. (2007), Prawo żywnościowe, Warszawa.