Z prawnej problematyki pojęcia wprowadzenia do obrotu żywności
PDF

Słowa kluczowe

wprowadzenie do obrotu żywności
wprowadzenie na rynek
udostępnianie na rynku
bezpieczeństwo żywności
bezpieczeństwo żywnościowe

Jak cytować

Sokołowski, Łukasz M. (2023). Z prawnej problematyki pojęcia wprowadzenia do obrotu żywności. Przegląd Prawa Rolnego, (1(32), 139–160. https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.8

Abstrakt

Celem rozważań jest próba odpowiedzi na pytanie, czy pojęcie wprowadzenia na rynek żywności uwzględnia swoistość środków spożywczych, konieczność szczególnej ochrony konsumenta żywności oraz wyzwania współczesności związane z potrzebą zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. W konkluzji Autor stwierdza, że pojęcie to uwzględnia swoistość środków spożywczych i konieczność szczególnej ochrony konsumenta żywności. W aktach prawa żywnościowego jest ono natomiast różnie rozumiane, co oprócz nieścisłości przepisów krajowych oraz unijnych może stwarzać istotne problemy interpretacyjne, utrudniające stosowanie prawa. Ze względu na te wątpliwości analizowane regulacje dotyczące pojęcia wprowadzenia do obrotu żywności mogą nie odpowiadać w pełni na wyzwania współczesności związane z koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego m.in. poprzez stosowanie nowych technologii i innowacyjnych metod produkcji żywności, spożywanie dotychczas nieznanych środków spożywczych oraz ograniczenie marnotrawienia żywności.

https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.8
PDF

Bibliografia

Bobeł Ł., Leśkiewicz K. (2007), Odpowiedzialność cywilna za szkodę wyrządzoną przez niebezpieczny środek spożywczy, „Przemysł Spożywczy” nr 3.

Büscher R. (1995), Was sind „Novel Food”? Zum Anwendungsbereich der „Novel Food”-Verordnung, w: R. Streinz (red.), Novel Food, Bayreuth.

Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.

Kraus M. (2001), Novel Food: Risikominimierung neuartiger Lebensmittel durch Zulassungsrestriktionen?, Bayreuth.

Kremer E. (2004), Odpowiedzialność za zobowiązania związane z prowadzeniem gospodarstwa rolnego, Kraków.

Kuźmicka-Sulikowska J. (2013), Pojęcie produktu niebezpiecznego na gruncie przepisów kodeksu cywilnego dotyczących odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez ten produkt, w: J. Mazurkiewicz (red.), Księga dla naszych kolegów. Prace prawnicze poświęcone pamięci doktora Andrzeja Ciska, doktora Zygmunta Masternaka, doktora Marka Zagrosika, Wrocław.

Leśkiewicz K. (2015), Prawne aspekty przeciwdziałania marnowaniu żywności, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2014.15.2.7

Lipińska I. (2015), Ryzyko innowacyjne w produkcji żywności – aspekty prawne i ekonomiczne, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” t. XVII, z. 1.

Meyer A. H. (2002), Gen Food Novel Food. Recht neuartiger Lebensmittel, München.

Olejniczak A. (red.) (2014), System Prawa Prywatnego, t. 6: Prawo zobowiązań – część ogólna, Warszawa.

Rehbinder E. (1999), Das Konzept des anlagen- und produktbezogenen EG-Gentechnikrechts – die Freisetzungsrichtlinie und die Novel Foods-Verordnung, „ZUR – Zeitschrift für Umweltrecht” nr 1.

Simpson C. (2020), Issues Concerning the Definition of ‘Placing on the Market’ under Regulation (EC) No 178/2002, „European Food and Feed Law Review” nr 6.

Spranger T. M. (2000), WTO-rechtliche Probleme der Genehmigungspflicht für neuartige Lebensmittel im Hinblick auf das SPS-Übereinkommen, „ZLR – Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht” nr 1.

Streinz R. (1998), Anwendbarkeit der Novel Food-Verordnung und Definition von Novel Food, „ZLR – Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht” nr 1.

Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2013), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.

Taczanowski M. (2017), Prawo żywnościowe, Warszawa.

Wojciechowski P. (2011), Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny żywnościowy pierwotny i przetworzony. Wybrane problemy, „Studia Iuridica Agraria” t. IX. DOI: https://doi.org/10.15290/sia.2011.09.24

Wojciechowski P. (2014), Cele prawa żywnościowego, „Studia Iuridica Agraria” t. XII. DOI: https://doi.org/10.15290/sia.2014.12.04

Zbinden N. (2009), Die Zulassung von Novel Food nach Gemeinschaftsrecht und schweizerischem Recht, Basel.