Abstrakt
Celem rozważań jest ustalenie, jak pojęcia zdrowej żywności i zdrowego odżywiania wykorzystywane są w dokumentach politycznych UE oraz czy z prawa i dokumentów politycznych UE wyłania się spójny sposób rozumienia tych pojęć. Realizując tak określony cel, autorzy podjęli próbę zdefiniowania obu pojęć, sięgając do dokumentów politycznych oraz prawa Unii Europejskiej. W konkluzji stwierdzili między innymi, że zgodnie z prawem UE wykorzystywanie tytułowych pojęć w praktyce należy traktować jako oświadczenia zdrowotne. Nieustalenie profili składników odżywczych sprawia, że to, co przedsiębiorstwa spożywcze mogą zgodnie z prawem UE określać jako zdrowa żywność lub zdrowe odżywianie, jest niespójne z powszechnym oraz wynikającym z dokumentów politycznych rozumieniem tych pojęć.
Finansowanie
Narodowe Centrum Nauki
Bibliografia
Alemanno A., Garde A. (2014), Regulating Lifestyle Risks: The EU, Alcohol, Tobacco and Unhealthy Diets, Cambridge. DOI: https://doi.org/10.1017/CBO9781107478114
Balicki A., Szostek D., Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2015), Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności, Warszawa.
Budzinowski R. (2014), Współczesne wyzwania związane z żywnością i ich rola w kształtowaniu polityki rolnej i prawa rolnego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2014.15.2.1
Edinger W.H. (2014), Food Health Law: A Legal Perspective on EU Competence to Regulate the „Healthiness” of Food, „European Food and Feed Law Review” nr 9 (1).
Edinger W.H. (2015), EU food health law: Regulating the grey area between risk and safety, Copenhagen.
Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.
Lobstein T., Davies S. (2008), Defining and labelling „healthy” and „unhealthy” food, „Public Health Nutrition” nr 1. DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980008002541
Melchor S. R. (2010), Spain: „Plunge into the world of health” is a general well-being claim, Autocontrol rules, „European Food and Feed Law Review” t. 5, nr 1.
Paquette M.C. (2005), Perceptions of healthy eating: state of knowledge and research gaps, „Canadian Journal of Public Health” nr 96.
Srogosz T. (2020), Międzynarodowe prawo żywnościowe, Warszawa.
Sunstein C.R. (2014), Nudging: A Very Short Guide, „Journal of Consumer Policy” t. 37, nr 4. DOI: https://doi.org/10.1007/s10603-014-9273-1
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Jakub Farhan, Maciej Perkowski
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.