Prawna problematyka stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej
Main Article Content
Abstrakt
Artykuł stanowi odpowiedź na pytanie, czy przyjęte na poziomie unijnym normy prawne służą ochronie zdrowia zwierząt oraz pozwalają na bezpieczne stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Podjęto w nim także próbę ustalenia i oceny krajowych rozwiązań prawnych w tym zakresie oraz wskazania kierunków koniecznych zmian w realizowanej polityce rolnej UE. W efekcie stwierdzono, że obowiązujące normy prawne jednoznacznie określają dopuszczalność stosowania antybiotyków w enumeratywnie wskazanych sytuacjach, poza którymi ich używanie jest zabronione i grozi sankcją, ale nie zawsze są przestrzegane. Nie służą więc ochronie zdrowia zwierząt i w ograniczonym zakresie są bezpiecznie stosowane w produkcji. Niska skuteczność przyjętej na poziomie unijnym i krajowym regulacji wiąże się prawdopodobnie ze słabością prowadzonych kontroli oraz łatwym dostępem do antybiotyków.
Downloads
Article Details
Zgodnie z polityką wdrożenia licencji CC na UAM w Poznaniu oraz warunkami określonymi w licencji do utworów z zobowiązaniem do udzielania sublicencji CC.
Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.
Referencje
- Biernasiak J., Śliżewska K., Libudzisz Z. (2010), Negatywne skutki stosowania antybiotyków, „Postępy Nauk Rolniczych” nr 3.
- Gustafson R.H., Bowen R.E. (1997), Antibiotic use in animal agriculture, „Journal of Applied Microbiology” nr 83.
- Informacja o wynikach kontroli. Wykorzystywanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w województwie lubuskim, Warszawa 2017, nr 164/2017/P/17/108/LZG.
- Kirchhelle C. (2018), Pharming animals: a global history of antibiotics in food production (1935-2017), „Palgrave Commun” nr 4.
- Komisja Europejska (2018), Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR). Droga do bardziej rozważnego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych i antybiotyków, https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/124fd00b-ebad-11e8-b690-01aa75ed71a1/language-pl/format-PDF [dostęp: 10.05.2020].
- Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego i Rady z 15.11.2011 r. Plan działania na rzecz zwalczania rosnącego zagrożenia związanego z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe, Bruksela, KOM(2011) 748 wersja ostateczna.
- Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów w sprawie nowej strategii Unii Europejskiej w zakresie zdrowia zwierząt (2007-2013) „Lepiej zapobiegać niż leczyć” [SEK(2007) 1189] [SEK(2007) 1190], COM/2007/0539 końcowy.
- Majewski M., Anusz K. (2018), Antybiotykooporność czynników zoonotycznych związanych z bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego, „Życie Weterynaryjne” nr 2.
- Malinowska T. (2016), Dokumentacja lekarsko-weterynaryjna według regulacji prawnych, „Życie Weterynaryjne”, nr 3.
- Materiały informacyjne dla lekarzy weterynarii wolnej praktyki dotyczące zasad prowadzenia dokumentacji lekarsko-weterynaryjnej oraz dokumentacji obrotu detalicznego produktami leczniczymi weterynaryjnymi, www.gdansk.wiw.gov.pl [dostęp: 11.05.2020].
- O’Neill J. (2016), Tackling Drug-Resistant Infections Globally: Final Report and Recommendations, „The Review on Antimicrobial Resistance”, https://amr-review.org [dostęp: 19.03.2020].
- Pawlak H., Lipiński M., Zootechniczny niezbędnik terminologiczny, Poznań 2011.
- Pejsak Z., Truszczyński M., Racjonalna antybiotykoterapia u zwierząt, „Życie Weterynaryjne” 2013, nr 88.
- Przeciwbakteryjne produkty lecznicze weterynaryjne, https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/przeciwbakteryjne-produkty-lecznicze-weterynaryjne [dostęp: 19.03.2020].
- Przeniosło-Siwczyńska M., Kwiatek K. (2013), Dlaczego zakazano stosowania w żywieniu zwierząt antybiotykowych stymulatorów wzrostu?, „Życie Weterynaryjne” nr 2.
- Stanclewska D. (2017), Ograniczanie antybiotyków w hodowli, „Tygodnik Poradnik Rolniczy”, http://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/hodowla-zwierzat/ograniczanie-antybiotykow-w-hodowli/ [dostęp: 19.03.2020].
- Thoms U. (2017), Antibiotika, agrarwirtschaft und politik in Deutschland im 20. und 21. Jahrhundert, „Agrargeschichte und Agrarsoziologie” nr 65.