Abstract
The subject of the discussion is the regulation of novel foods, in particular EU Regulation No. 2015/2283, while the aim of the article is to answer the question whether novel foods can help to meet modern food challenges, and in particular to ensure food safety and food security. The solutions adopted in the Regulation enable alternative food to be placed on the EU market, ensuring at the same time a high level of protection of consumers’ health and life. Novel foods are therefore an opportunity to make the right to food a reality, but only if it does not pose a risk to human health and life. Hence, the regulation of the placing of novel foods on the market focuses in particular on ensuring their safety.
References
Amanor-Boadu V. (2004), Post-market surveillance model for potential human health effects of novel foods, „Food Policy” nr 29.
Bockisch M. (2003), Forschung und Entwicklung im Rahmen des Novel Food Verfahrens, „ZLR. Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“ nr 4.
Budzinowski R. (2015), Współczesne wyzwania związane z żywnością i ich rola w kształtowaniu polityki rolnej i prawa rolnego, „Przegląd Prawa Rolnego" nr 2.
Büscher R. (1995), Was sind "Novel Food"? Zum Anwendungsbereich der "Novel Food"-Verordnung, w: R. Streinz (red.), Novel Food, Bayreuth.
Delewski M., Grube M., Karsten J. (2016), Novel-Food-Verordnung. Fragen & Antworten, Hamburg.
Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.
Korzycka-Iwanow M. (2007), Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa.
Kraus M. (2001), Novel Food: Risikominimierung neuartiger Lebensmittel durch Zulassungsrestriktionen?, Bayreuth.
Laaninen T, Insects – soon to be a regulated food?, EPRS | European Parliamentary Research Service, Members' Research Service PE 583.830, http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2016/583830/EPRS_ATA(2016)583830_EN.pdf [dostęp: 20.04.2018].
Leśkiewicz K. (2012), Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1.
Meulen B. van der, Velde M. van der (2009), European Food Law Handbook, Wageningen.
Meyer A.H. (2002), Gen Food Novel Food. Recht neuartiger Lebensmittel, Monachium.
Rehbinder E. (1999), Das Konzept des anlagen- und produktbezogenen EG-Gentechnikrechts – die Freisetzungsrichtlinie und die Novel Foods-Verordnung, „ZUR. Zeitschrift für Umweltrecht“ nr 1.
Schumann R., Pöting A. (2010), Sicherheitsaspekte neuartiger Lebensmittel, „Bundesgesundheitsblatt – Gesundheitsforschung – Gesundheitsschutz“ nr 6.
Spranger T.M. (2000), WTO-rechtliche Probleme der Genehmigungspflicht für neuartige Lebensmittel im Hinblick auf das SPS-Übereinkommen, „ZLR. Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“ nr 1.
Stankiewicz D. (2014), Nowa żywność, „Analizy BAS” nr 13.
Streinz R. (1998), Anwendbarkeit der Novel Food-Verordnung und Definition von Novel Food, „ZLR. Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“ nr 1.
Szymecka A. (2009), Prawne aspekty działania systemów bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej oraz Stanach Zjednoczonych ze szczególnym uwzględnieniem organizmów genetycznie modyfikowanych, w: S. Kowalczyk (red.), Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Warszawa.
Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2009), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.
Wojciechowski P. (2008), Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, Warszawa.
Wojciechowski P. (2014), Cele prawa żywnościowego, „Studia Iuridica Agraria” t. 12.
Zbinden N. (2009), Die Zulassung von Novel Food nach Gemeinschaftsrecht und schweizerischem Recht, Bazylea.
License
Copyright (c) 2018 Łukasz Mikołaj Sokołowski
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.