Le filiere agroalimentari al tempo del COVID-19 in Europa e in Italia. Una sfida tra food security, ripresa e dinamiche dei mercati, tutela del lavoro e dei consumatori, Green Deal, incertezze climatiche
Main Article Content
Abstrakt
Przedmiotem rozważań podjętych w artykule są regulacje, które Unia Europejska oraz Włochy przyjęły, aby wspierać łańcuchy dostaw produktów rolno-spożywczych, a także odbudowę rynków po stratach spowodowanych pandemią COVID-19. Poza tym ukazano delikatne relacje między sektorem rolno-spożywczym a zmianami klimatycznymi, które mają na niego wpływ, oraz pozostałymi czynnikami, które stanowią zagrożenie dla wydolności produkcyjnej tego sektora. Zwrócono także uwagę na potrzebę zrównoważonego rozwoju w zakresie ekologii oraz zapewnienie większej ochrony suwerenności żywnościowej.
Downloads
Article Details

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Zgodnie z polityką wdrożenia licencji CC na UAM w Poznaniu oraz warunkami określonymi w oświadczeniu o udzielenie nieodpłatnej licencji do utworów z zobowiązaniem do udzielania sublicencji CC.
Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.
Bibliografia
- Bussi C. (2020), Recovery Plan, l’occasione per uno scatto di sostenibilità, Il Sole24 Ore 29 settembre 2020, Rapporti. Sviluppo sostenibile.
- D’Addezio M. (2020), Mobilità, flessibilità, lettura sistemica dei principi rilevanti: il file rouge per riflettere intorno al rapporto tra agricoltura e costituzione, “Rivista di diritto agrario” n. 1.
- De Marco C., Garilli A. (2021), Diritto del mercato del lavoro, Napoli.
- Di Donfrancesco G. (2021), Cop26, intesa che salva gli impegni presi a Parigi, Il Sole 24 Ore, 14 novembre.