Abstract
The aim of these considerations is to answer the question to what extent EU public procurement regulations allow contract award criteria that would enable the supply of food locally produced or sourced from short supply chains. Directive 2014/24/EU on public procurement provides for the use of criteria that include environmental, quality or social aspects in order to ensure the most cost-effective tenders. The inclusion of these aspects determines “green” or “sustainable” procurements. Among the qualitative and environmental aspects, criteria such as products from short chains or direct supplies may be specified, allowing local food to be the subject of “green” and “sustainable” public procurement.
References
Budzinowski R. (2008), Problemy ogólne prawa rolnego. Przemiany podstaw legislacyjnych i koncepcji doktrynalnych, Poznań.
Bordalo Faustino P. (2014), Award Criteria in the EU Directive on Public Procurement, „Public Procurement Law Review” issue 3.
European Committee of the Regions (2018), Sustainable public procurement of food, https://data.europa.eu/doi/10.2863/1187.
FAO (2021), Alliance of Bioversity International and CIAT and Editora da UFRGS. 2021. Public food procurement for sustainable food systems and healthy diets, Vol. 1, Rome, https://doi.org/10.4060/cb7960en.
Faracik B., Szymonek J. (2015), Zrównoważone zamówienia publiczne w Polsce. Możliwości, bariery, strategie, Warszawa.
Hartung W., Bagłaj M., Michalczyk T., Wojciechowski M., Krysa J., Kuźma K. (2015), Dyrektywa 2014/24/UE w sprawie zamówień publicznych. Komentarz, Warszawa.
Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów (2020), Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego, Bruksela, COM(2020) 381 final.
Lemke M. (1999), Zamówienia publiczne w Unii Europejskiej. Dyrektywy dotyczące zamówień publicznych na usługi, dostawy i roboty budowlane, Warszawa.
Molin E., Martin M., Björklund A. (2021), Addressing Sustainability within Public Procurement of Food: A Systematic Literature Review, „Sustainability” t. 13, nr 23, 13395.
New EU-procurement rules to ensure better quality and value for money, http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20140110IPR32386/new-eu-procurement-rules-to-ensure-better-quality-and-value-for-money [dostęp: 9.02.2022].
Nuzzo B., Plebanek E., Szostak R. (2020), Odpowiedzialność osobista urzędników w zamówieniach publicznych, Warszawa.
Pawelec J. (2017), Dyrektywa 2014/23/UE w sprawie udzielania koncesji. Dyrektywa 2014/24/UE w sprawie zamówień publicznych. Dyrektywa 2014/25/UE w sprawie udzielania zamówień przez podmioty działające w sektorach gospodarki wodnej, energetyki, transportu i usług pocztowych. Komentarz, Warszawa.
Sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady (2013) w sprawie systemu etykietowania dotyczącego rolnictwa lokalnego i sprzedaży bezpośredniej, Bruksela, COM(2013) 866.
Swensson L.F.J., Hunter D., Schneider S., Tartanac F. (2021), Public food procurement as a game changer for food system transformation, „The Lancet” t. 5, nr 8.
License
Copyright (c) 2022 Anna Kapała
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.