Abstract
The article proposes a definition of environmental claims made on food, it identifies the objectives of food law in respect of such claims, and discusses the relevant regulation of both food law and consumer law. The author points out that in view of the widespread unreliable use of environmental claims, the adoption of a regulation setting out a framework for the use of this type of claim in relation to food is highly desirable as it might contribute to the more effective implementation of the objectives of food law.
References
Aertsens J. (2011), Organic food as an emerging market: Personal determinants of consumption, supply governance and retail strategies (praca doktorska), Department of Agricultural Economics, Ghent University, Gent.
Fert B. (2015), Nierzetelny marketing ekologiczny (greenwashing) – opis zjawiska i próba jego kwalifikacji prawnej, „Przegląd Prawa Ochrony Środowiska” nr 2. DOI: https://doi.org/10.12775/PPOS.2015.023
Górski M., Michalak M. (2012), uwagi do art. 11 TfUE, w: A. Wróbel (red.), Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Komentarz, t. I, Warszawa.
Hasińska I. (2022), Nierzetelny marketing ekologiczny w kontekście warunków produkcji ekologiczne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2022.31.2.5
Kenig-Witkowska M. (2005), Prawo środowiska Unii Europejskiej. Zagadnienia systemowe, Warszawa.
Korzycka- Iwanow M. (2007), Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa.
Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.
Meulen B. van der, Velde M. van der (2008), European Food Law Handbook, Wageningen.
Nowacki M., Przyborowska-Klimczak A. (2012), uwagi do art. 191 TfUE, w: A. Wróbel (red.), Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Komentarz, t. II, Warszawa.
Sieradzka M. (2008), Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym. Komentarz, Warszawa.
Szymecka-Wesołowska A. (2013), objaśnienia do art. 46, w: A. Szymecka-Wesołowska (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.
Szymoniuk B. (2015), Promocja zrównoważonej konsumpcji w wybranych państwach europejskich, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing” nr 13(62).
Tracz M. (2022), Oświadczenia środowiskowe (green claims) przepisy, wytyczne, praktyka, „Food-Lex” nr 1.
Tracz M. (2022), Oświadczenia środowiskowe (green claims) – przepisy, wytyczne, praktyka. Część II, „Food-Lex” nr 2.
Wojciechowski P. (2014), Cele prawa żywnościowego, „Studia Iuridica Agraria” t. XII. DOI: https://doi.org/10.15290/sia.2014.12.04
Wojciechowski P. (2018), Informacja o braku zawartości określonych substancji w żywności w regulacjach prawa żywnościowego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2018.22.1.7
Wojciechowski P. (2021), Znakowanie żywności jako instrument realizacji celów prawa żywnościowego – wybrane problemy, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2021.29.2.26
License
Copyright (c) 2023 Paweł Wojciechowski
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.