Bodies coordinating cooperation and liaison within the framework of official food controls - selected issues
PDF (Język Polski)

Keywords

bodies coordinating cooperation and contacts
official food control
Regulation 2017/625
official controls

How to Cite

Serlikowska, A. (2023). Bodies coordinating cooperation and liaison within the framework of official food controls - selected issues. Przegląd Prawa Rolnego, (2(33), 43–58. https://doi.org/10.14746/ppr.2023.33.2.3

Abstract

The aim of the considerations was to define the concept of bodies coordinating cooperation and contacts within the framework of official food controls and to answer the question whether the Polish legislator has satisfied the obligation of appointing them. Analysing the state of affairs in individual EU Member States, the authoress points to the inconsistent approach to the fulfilment of the obligation, which is also present in Polish regulations. She concludes that the Polish legislator has only partially satisfied it, having introduced regulations governing the appointment of co-ordinating bodies only in six of the ten areas identified in the EU regulation. It is therefore necessary to precise relevant provisions in the remaining four areas and to designate an additional body responsible for the controls applicable to animals and goods imported into or exported from the European Union.

https://doi.org/10.14746/ppr.2023.33.2.3
PDF (Język Polski)

References

Lipińska I., Dobkowski J. (2022), Urzędowy model kontroli żywności, „Studia Iuridica” nr 91. DOI: https://doi.org/10.31338/2544-3135.si.2022-91.11

Ozimek I., Szlachciuk J., Przeździecka-Czyżewska N. (2017), Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej” nr 120. DOI: https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.120.41

Serlikowska A. (2018), Pojęcie urzędowej kontroli żywności – aspekty definicyjne i zakres przedmiotowy, „Kontrola Państwowa” nr 2.

Serlikowska A. (2019), Wdrażanie unijnej reformy urzędowej kontroli żywności – rozproszenie kompetencji krajowych organów, „Kontrola Państwowa” nr 6.

Serlikowska A. (2023), Rola Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jako organu urzędowej kontroli żywności, „Przegląd Prawa Publicznego” nr 9.

Svrčinová, P., Janout V. (2018), Comparison of official food safety control systems in member states of the European Union, „Central European Journal of Public Health” nr 4. DOI: https://doi.org/10.21101/cejph.a4940

Sześciło D. (2018), Między decentralizacją a konsolidacją. O reformie systemu urzędowej kontroli żywności z perspektywy zarządzania publicznego, kontroli, w: M. Korzycka, P. Wojciechowski (red.), Urzędowa kontrola żywności teoria i praktyka, Warszawa. DOI: https://doi.org/10.31338/uw.9788323537939.pp.33-42

Wojciechowski P. (2014), Organy urzędowej kontroli żywności w Polsce – struktura, kompetencje i zakres działań, „Kontrola Państwowa” nr 1.

Wojciechowski P. (2018), Reforma organów urzędowej kontroli żywności w Polsce w świetle rozporządzenia 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych, ze szczególnym uwzględnieniem prywatyzacji zadań urzędowej kontroli, w: M. Korzycka, P. Wojciechowski (red.), Urzędowa kontrola żywności. Teoria i praktyka, Warszawa. DOI: https://doi.org/10.31338/uw.9788323537939.pp.43-66