Abstract
The purpose of the discussion is to determine the relationship of the regulation of the right to water with the requirements of its safety for health and life against the background of the concepts of food safety and food security. The author comes to the conclusion that due to the presence of a requirement to guarantee availability of water in general, which is contained in the requirements of drinking water, there exists a link between the regulation of water safety and its availability in different perspectives that may be described as a relationship of dominance or even superiority of the right to water over the regulation of the safety of water as a product. Keeping in mind the nature of the obligations of the Member States regarding the implementation of EU directives articulated in the case law of the Court of Justice, the right to water should be a matter of result.
References
Beldowicz A. (2024), Coraz większe problemy z wodą na świecie. Niepokojące dane, “Rzeczpospolita” 31.08.2023.
Bryl K., Gadkowski A., Hernandez-Połczyńska A., Jaraczewski J., Kędzia Z., Lewandowski T., Łukomski J., Pawelczyk B., Schulz A.N., Suchocka H., Szoszkiewicz Ł. (2018), in: Z. Kędzia, A. Hernandez-Połczyńska (eds.), Międzynarodowy Pakt Praw Gospodarczych, Socjalnych i Kulturalnych, Warsaw, Legalis.
Cybulska E. (2002), Woda jako składnik żywności, in: Chemia żywności. Skład, Przemiany i właściwości żywności, Warsaw.
Hoffman M., Jedrzejczyk H. (2004), Rola wody w przetwórstwie żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka. Część I: Naturalne wody mineralne i źródlane, “Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 2004, vol. 14, no. 1.
Klimek R. (2014), Polityczno-prawne aspekty braku dostępu do wody jako istotny problem o charakterze globalnym, “Chorzowskie Studia Polityczne” 2014, no. 8: Economic and Cultural Aspects of Selected Global Problems.
Kuziemska B., Klej P., Trebicka J., Popek M. (2016), Prawne aspekty kontroli jakości wody, “Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach” seria: Rolnictwo, no. 4.
Leśkiewicz K. (2012), Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności – aspekty prawne, “Przegląd Prawa Rolnego” no. 1.
Lewicki P.P. (2003), Woda jako składnik żywności, “Przemysł Spożywczy” vol. 57, no. 5.
Puślecki D. (2023), Ochrona wód w procesie produkcji rolnej w świetle nowych wyzwań, “Przegląd Prawa Rolnego” no. 1. DOI: https://doi.org/10.14746/ppr.2023.32.1.3
Rakoczy B. (ed.) (2013), Wybrane problemy prawa wodnego, Warsaw.
License
Copyright (c) 2024 Katarzyna Leśkiewicz
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.