Soilless crops and farms and the need to protect agricultural land from the perspective of ensuring food security
PDF (Język Polski)

Keywords

soilless crops
soilless culture
entomophagy
hydroponics
aeroponics
novel food
organic food
food security

How to Cite

Sokołowski, Łukasz M. (2021). Soilless crops and farms and the need to protect agricultural land from the perspective of ensuring food security. Przegląd Prawa Rolnego, (1(28), 167–183. https://doi.org/10.14746/ppr.2021.28.1.9

Abstract

The aim of this paper was to examine whether, despite the increasing use of soilless methods of cultivation and breeding, legal protection of agricultural land is still justified in view of the need to ensure food security. Despite the fact that the use of cultivation and breeding methods that do not require soil has been on the increase, agricultural land remains a basic and indispensable factor of agricultural production. It must be stated that in the current socio-economic situation the new technologies cannot replace traditional agriculture. They may, however, support it by complementing traditional agricultural production, particularly in densely populated areas or in areas where the environmental stress is high. For this reason, legal protection of agricultural land is necessary and fully justified as it ensures agricultural production and, consequently, guarantees food security, also in the ownership aspect as defined in the Act on shaping the agricultural system.

https://doi.org/10.14746/ppr.2021.28.1.9
PDF (Język Polski)

References

Amanor-Boadu V. (2004), Post-market surveillance model for potential human health effects of novel foods, „Food Policy” nr 29.

Budzinowski R. (2015), Współczesne wyzwania związane z żywnością i ich rola w kształtowaniu polityki rolnej i prawa rolnego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2.

Czechowski P., Marciniak K. (2019), w: P. Czechowski (red.), Prawo rolne, Warszawa.

Fitzpatrick H. (2018), 5 Environmental Benefits of Hydroponic Growing (Explained in Detail), https://get-green-now.com/hydroponics-environmental-benefits/ [dostęp: 19.03.2021].

Härtel I., Yu H. (2018), Food Security and Food Safety Law, w: I. Härtel (red.), Handbook of Agri-Food Law in China, Germany, European Union.

Huis A. van, Itterbeeck J. van, Klunder H., Mertens E., Halloran A., Muir G., Vantomme P. (2013), Edible insects: future prospects for food and feed security, Rome.

Insect Protein – Feed for the Future, http://www.proteinsect.eu/fileadmin/user_upload/press/proteinsect-whitepaper-2016.pdf [dostęp: 19.03.2021].

Iwiński M., Zydroń A., Antkowiak M., Szczepański P. (2017), Wpływ nowelizacji ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego na rynek nieruchomości rolnych w województwie wielkopolskim, „Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania” nr 49(1).

Jeżewska-Zychowicz M., Babicz-Zielińska E., Laskowski W. (2009), Konsument na rynku nowej żywności. Wybrane uwarunkowania spożycia, Warszawa.

Jeżyńska B., Pastuszko R. (2012), Ramy prawne obrotu nieruchomościami rolnymi po 2016 roku. Opinie i ekspertyzy, Warszawa.

Kozłowska K. (2016), Ocena wybranych aspektów innowacyjności polskich przedsiębiorstw, w: P. Urbanek, E. Walińska (red.), Ekonomia i zarządzanie w teorii i praktyce. Ekonomia i nauki o zarządzaniu w warunkach integracji gospodarczej, Łódź.

Krakowiak J. (2011), Wprowadzanie na rynek tzw. nowej żywności, http://www.codozasady.pl/wprowadzanie-na-rynek-tzw-nowej-zywnosci/ [dostęp: 19.03.2021].

Kurowska T. (2014), Renesans własności rolniczej, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2.

Laaninen T., Insects – soon to be a regulated food?, EPRS (European Parliamentary Research Service), Members' Research Service PE 583.830.

Leśkiewicz K. (2012), Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1.

Leśkiewicz K.. (2020), Prawo żywnościowe, Warszawa.

Litwiniuk P. (2019), Ochrona własności rolniczej w świetle ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2.

Marks-Bielska R., Bieniek A. (2018), Ekonomiczne i środowiskowe aspekty obrotu ziemią rolniczą w Polsce, „Studia Obszarów Wiejskich” t. 50.

Obłuska E. (2020), Hydroponika jako odpowiedź na problemy współczesnego rolnictwa, https://ecoreactor.org/hydroponika/ [dostęp: 19.03.2021].

Pliner P., Hobden K. (1992), Development of measures of food neophobia in children, „Appetite” nr 23.

Schumpeter J.A. (1960), Teoria wzrostu gospodarczego, Warszawa.

Sharma N., Acharya S., Kumar K., Singh N., Chaurasia O.P. (2018), Hydroponics as an advanced technique for vegetable production: An overview, „Journal of Soil and Water Conservation” nr 17(4).

Sokołowski Ł.M. (2017), Entomofagia w świetle regulacji dotyczących nowej żywności – wybrane aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1.