Lo storico problema dell’alimentazione: la sicurezza degli approvvigionamenti, la food sovereignity e la nuova agricoltura
PDF (Italiano)

Słowa kluczowe

suwerenność żywnościowa
prawo żywnościowe
bezpieczeństwo żywności

Jak cytować

Costato, L. (2021). Lo storico problema dell’alimentazione: la sicurezza degli approvvigionamenti, la food sovereignity e la nuova agricoltura. Przegląd Prawa Rolnego, (2(29), 169–181. https://doi.org/10.14746/ppr.2021.29.2.6

Abstrakt

Rolnictwo było motorem napędowym rozwoju cywilizacji; dzięki nadwyżkom żywności możliwy stał się rozwój działalności pozarolniczej (duchowieństwo i wojownicy), ale pojawiły się także różnice ekonomiczne, które utrzymują się do dziś (robotnicy i rentierzy, bogaci i biedni). Dystrybucja żywności w społeczeństwie, mimo dostępnych środków transportu, nadal jest niewystarczająca. Europejskie prawo w XXI wieku oraz rozwój handlu międzynarodowego starają się pogodzić zasady dotyczące produktów i zasady produkcji, czyli cykl życia produktu i reguły rynkowe, zwiększając rolę przedsiębiorstwa w tworzeniu regulatywnego i zintegrowanego modelu, w którym coraz większą wagę nadaje się decyzjom uwzględniającym ochronę środowiska i właściwe wykorzystanie zasobów naturalnych. Zmiany klimatyczne wymuszają bowiem zmianę modelu rozwoju, polegającą na znacznym ograniczeniu hodowli w celu zmniejszenia produkcji metanu i CO2 oraz zastąpieniu mięsa produktami laboratoryjnymi, zawierającymi innego rodzaju białka, prawdopodobnie niepochodzące z żywych cząsteczek mięsa; na zwróceniu uwagi na znaczenie lasów oraz zalesiania obszarów suchych, arktycznych lub wysokogórskich w celu uwięzienia CO2; na uprawę roślin zielnych zmodyfikowanych w celu wytwarzania nie tylko węglowodanów, ale także witamin i białek. Krótko mówiąc, jesteśmy u progu nowej rewolucji rolnej, której celom środowiskowym będą towarzyszyć cele produkcyjne: ludzie skupią się na sadownictwie i uprawie roślin zielnych, a znacznie ograniczą hodowlę zwierząt, dając początek nowemu rolnictwu, bardziej korzystnemu dla środowiska, a także pozwalającemu przetrwać ludzkości i uratować planetę, narażoną na naszą inwazyjną obecność.

https://doi.org/10.14746/ppr.2021.29.2.6
PDF (Italiano)

Bibliografia

Cipolla C.M. (1959), Il declino economico dell’Italia, in: C.M. Cipolla (a cura di), Storia dell’economia italiana, Torino.

Cipolla C.M. (1974), Storia economica dell’Europa pre-industriale, Bologna.

Dumezil G. (1955), Juppiter, Mars, Quirinus, Torino.

Grossi P. (2014), Locatio ad longum tempus, Napoli.

Harari Y.N. (2019), Sapiens – Da animali a dei (breve storia dell’umanità), Firenze.

Jones P. (1976), L’Italia, in: Storia economica Cambridge, vol. I: L’agricoltura e la società rurale nel Medioevo, Torino.

Pettinato G. (1974), La Saga di Gilgamesh, Milano.

Slicher Van Bath B.H. (1972), Storia agraria dell’Europa occidentale (500–1850), Torino.