Food labelling as an instrument for achieving the objectives of food law: selected issues
PDF (Język Polski)

Keywords

food law objectives
food labelling
environmental claim

How to Cite

Wojciechowski, P. (2021). Food labelling as an instrument for achieving the objectives of food law: selected issues. Przegląd Prawa Rolnego, (2(29), 509–529. https://doi.org/10.14746/ppr.2021.29.2.26

Abstract

The aim of this paper is to determine how the objectives of food law are achieved through the regulation on the labelling of food and to examine the relationship occurring between the achievement of the general objectives of food law and the particular objectives of the food labelling regulation. Having outlined the particular objectives of food law first, the author assigned to them general and detailed regulations governing the labelling of food and aimed at the achievement of particular objectives. These regulations are subsequently discussed. Their analysis leads to a conclusion that two of the objectives of food law, i.e. the protection of health and life and of consumers’ interests and the reliability of trade are largely achieved by regulations shaping the obligatory scope of information that must be provided on the label. Additionally, consumer protection is ensured by labelling rules, the basic principle of which is not to mislead consumers. However, under the current legal framework, environmental and animal welfare protection is only covered to a small extent only and only by detailed regulations. Understanding consumers’ expectations regarding environmental and animal welfare information, the author proposes to adopt a framework regulation that would define the rules for the use of environmental claims. Such a regulation would be similar to the regulation of nutrition and health claims.

https://doi.org/10.14746/ppr.2021.29.2.26
PDF (Język Polski)

References

Czarnezki J.J. (2011), The Future of Food Eco-Labeling: Organic, Carbon Footprint, and Environmental Life-Cycle Analysis, „Stanford Environmental Law Journal” Vol. 30, No. 3.

Kaźmierczak-Piwko L., Dybikowska A., Celińska E., Ratajczak J. (2017), Rola ekoznakowania produktów konsumpcyjnych w podnoszeniu świadomości ekologicznej nabywców, „Problemy w Zarządzaniu Środowiskiem” nr 7.

Komorowska D. (2009), Ekonomika produkcji ekologicznej w Polsce, „Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej” nr 73.

Korzycka M., Wojciechowski P. (2015), Żywność ekologiczna w prawie USA i Unii Europejskiej, „Studia Iuridica Agraria” t. XIII.

Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.

Korzycka-Iwanow M. (2007), Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa.

Leśkiewicz K. (2020), Prawo żywnościowe, Warszawa.

Meulen B. van der, Velde M. van der (2008), European Food Law Handbook, Wageningen.

Muller L., Lacroix A., Ruffieux B. (2019), Environmental Labelling and Consumption Changes: A Food Choice Experiment, „Environmental and Resource Economics” Vol. 73, issue 3.

Nieżurawski L., Sobków C. (2015), Rola informacji na etykiecie w procesie zakupu produktu żywnościowego, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” t. XVII, nr 3.

Olejniczak M. (2017), Zróżnicowanie źródeł informacji konsumenckiej o żywności prozdrowotne, „Handel Wewnętrzny” nr 6(371).

Ozimek I. (2000), Znaczenie wybranych źródeł informacji o żywności dla konsumentów, w: K. Gutkowska, I. Ozimek (red.), Konsument żywności i jego zachowania rynkowe, Warszawa.

Ozimek I., Tomaszewska M. (2011), Znaczenie wybranych źródeł informacji o produktach żywnościowych dla konsumentów, „Handel Wewnętrzny” nr 2.

Ozimek I., Tomaszewska-Pielacha M. (2011), Czynniki wpływające na czytanie przez konsumentów informacji zamieszczanych na opakowaniach produktów żywnościowych, „Studia i Materiały Polskiego Stowarzyszenia Zarządzania Wiedzą” nr 52.

Sokołowski Ł.M. (2019), O potrzebie całościowej regulacji prawnej przeciwdziałania marnowaniu żywności, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1.

Staniewska K., Panfil-Kuncewicz H., Staniewski B., Mieczkowska M. (2010), Postrzeganie informacji żywieniowej przekazywanej za pomocą różnych form przekazów komercyjnych, „Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej” nr 86.

Wojciechowski P. (2017), Unijne prawo żywnościowe, w: M. Korzycka, P. Wojciechowski, System prawa żywnościowego, Warszawa.

Wojciechowski P. (2018), Informacja o braku zawartości określonych substancji w żywności w regulacjach prawa żywnościowego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 1.

Wróbel A. (red.) (2012), Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Komentarz, t. 2, Warszawa.

Żelazna K., Górska-Warsewicz H. (2005), Źródła informacji wykorzystywane przy zakupie żywności, w: J. Karwowski (red.), Polski konsument i przedsiębiorstwo na jednolitym europejskim rynku, Szczecin.